Oud papier gaat in Vijfheerenlanden geld kosten in plaats van opleveren, maar niet scheiden is nóg duurder
Oud papier levert zo weinig op dat afvalverwerker Waardlanden verwacht dat het dit jaar zelfs geld gaat kosten om het in te zamelen. Dat is het geval voor Vijfheerenlanden, of het ook in andere gemeenten zover komt, is nog niet duidelijk.
Vijfheerenlanden laat weten dat er deze maand meer duidelijk wordt over de details en de gevolgen voor inwoners van de onvoorziene kosten.
Afval scheiden blijft nog steeds nodig, want papier en karton bij het restafval gooien is uiteindelijk nóg duurder voor huishoudens. Vorig jaar werd al bekend dat hetzelfde geldt voor plastic afval. Ook dat wordt duurder om apart in te zamelen, maar ook voor plastic geldt dat het nog altijd duurder is om het als restafval te verbranden.
Hogere afvalstoffenheffing
Recent werd al duidelijk dat de afvalstoffenheffing in Vijfheerenlanden dit jaar omhoog gaat. Eenpersoonshuishoudens betalen 233 euro per jaar. Twee- of meerpersoonshuishoudens betalen 293 euro.
De grootste veroorzaker van die stijging is de rijksoverheid, die gooit de belasting op het verwerken van afval fors omhoog. Met name het verbranden van restafval wordt duurder. Ook wordt inwoners van Vijfheerenlanden verweten dat ze nog niet genoeg scheiden.
De kosten stijgen niet alleen voor de gemeenten waar Waardlanden het afval verwerkt. In Altena, waar Renewi de afvalverwerker is en verenigingen oud papier ophalen voor een extra zakcentje, bleek recent ook dat oud papier veel minder gaat opbrengen. De politiek wil de verenigingen echter niet ‘straffen’ daarvoor. Altena gaat de kosten uit gemeenschapsgeld betalen en blijft verenigingen dezelfde vergoeding betalen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Inwoners van Vijfheerenlanden scheiden hun afval onvoldoende; tarief wordt verhoogd
Inwoners van Vijfheerenlanden gaan meer betalen voor hun restafval. Dat is nodig, omdat inwoners hun vuilnis niet goed genoeg scheiden, zegt de gemeente. In de voormalige gemeente Zederik is het verschil met vorig jaar het grootst: het tarief stijgt daar met 90 euro. -
Ik Vertrek-stel moet aan de bak als klusbudget op is: 'Eten nog steeds chocoladepasta’
Lekkage, een gebroken voet én een tekort aan geld: Walter en Marcel, die zaterdagavond te zien waren in Ik Vertrek, stonden tijdens het verbouwen van hun bed en breakfast aan de Spaanse Costa Blanca voor flink wat uitdagingen. Maar waar veel stellen in paniek raken, bleven de heren rustig en pakten ze hun problemen aan, zo zagen ruim 1,2 miljoen kijkers. -
Gorcumers gooien nog veel te veel restafval weg, alleen Altena haalt landelijke norm
Inwoners van Gorinchem gooien jaarlijks gemiddeld 208 kilo restafval weg per persoon. Dat is veel te veel, blijkt uit gegevens van het Centraal Bureau voor de Statistiek. De landelijke overheid streeft naar een maximum van 100 kilo per persoon. Die norm wordt in deze regio alleen in de gemeente Altena gehaald. -
Is zout nou wel of niet slecht voor je bloeddruk?
Over de hoeveelheid keukenzout die we gebruiken, is veel te doen. Toch heeft zout ook belangrijke functies, zegt voedingsdeskundige Karine Hoenderdos. In deze rubriek beantwoordt ons panel aan deskundigen elke week een lezersvraag over voeding, gezondheid of relaties. -
PREMIUM
Achterhoekse bakkers krijgen weer lucht: ‘Al gaat niet iedereen het redden’
DOETINCHEM - Bakkerij Kaspers gaat – nieuwe calamiteiten daargelaten – overleven. De bakker met vier vestigingen in Doetinchem en een in Wehl ziet licht aan de horizon nu de gasprijzen dalen.
-
De Graafschap verhuurt Jesse Schuurman aan Roda JC
De Graafschap heeft middenvelder Jesse Schuurman (24) voor de rest van het seizoen verhuurd aan Roda JC. -
-
-
PREMIUM
‘Leukemie is vaak domme pech, zelfs mensen die supergezond leven kunnen het krijgen’
De termen leukemie, bloedkanker en beenmergkanker worden vaak over één kam geschoren. Maar het gaat hier dus niet over één en dezelfde vorm van kanker. Sébastien Anguille, hoogleraar hematologie aan de Universiteit Antwerpen (UA) en hoofd hematologie van het UZ Antwerpen (UZA), geeft duiding. Hoe kan je herkennen of je leukemie hebt? En wat zijn de overlevingskansen? -
PREMIUM
Door deze veelgemaakte fouten slijt je auto bovenmatig snel
Tijdens de autorijlessen wordt ons vooral geleerd hoe je schadevrij door het verkeer komt, maar niet of nauwelijks hoe je moet rijden om slijtage aan je auto te voorkomen. Als je deze slechte gewoontes afleert, gaat je auto langer mee.