De Highland Games in Leerdam, vorig jaar.
Volledig scherm
De Highland Games in Leerdam, vorig jaar. © Cor de Kock

Opnieuw Schotse taferelen tijdens de Highland Games op middelbare school in Leerdam

Leerlingen van het tweetalig onderwijs op het Heerenlanden College in Leerdam kunnen zich vast opmaken voor de strijd: volgende week houdt de school de tweede editie van de Highland Games.

De Highland Games komen oorspronkelijk uit de hooglanden van Schotland. Tijdens het evenement strijden verschillende ‘clans’ tegen elkaar. Op het Heerenlanden College bestaan de clans uit leerlingen van verschillende schooljaren, zodat het direct werkt als een kennismaking. Tijdens de Heerenlanden Highland Games komen - net als in Schotland - diverse wedstrijdonderdelen voorbij zoals steen werpen, gewicht heffen, touwtrekken.

Het Heerenlanden College heeft de dag in twee delen verdeeld. Het begin is op school en zal in het teken staan van groepsvorming. Daarna vertrekken de leerlingen naar het sportveld van Leerdam Sport voor de atletische onderdelen van de Games.

Samenwerken

De Leerdamse school begon vorig jaar met de eigen versie van het Schotse evenement. ,,De Highland Games staan in Schotland ook voor samenwerken’’, zei docente Babette van de Vreede toen. ,,Elkaar leren kennen. Samen verder komen, elkaar aanmoedigen.’’

De tweetalige school besteedt niet alleen aandacht aan de Engelse taal, maar ook de cultuur komt voorbij. ,,Ook dat was een reden om deze Schotse spelen hier te organiseren. En daarnaast is het ook gewoon een feestje om het schooljaar mee te beginnen.’’

Met een boomstam slepen tijdens de Highland Games, vorig jaar.
Volledig scherm
Met een boomstam slepen tijdens de Highland Games, vorig jaar. © Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Leerdam en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Arjan ontdekte als kind resten van neergestorte vliegtuigen, nu vertelt hij er verhalen mee
    PREMIUM

    Arjan ontdekte als kind resten van neergestor­te vliegtui­gen, nu vertelt hij er verhalen mee

    Als kind van een jaar of tien raakte hij gefascineerd door de luchtoorlog boven de Alblasserwaard. Met vriendjes speelde hij op het land, want ze wisten dat er ergens resten zouden liggen van neergestorte vliegtuigen. Jaren later haalde hij ze naar boven en een deel daarvan exposeert Arjan Wemmers (43) uit Molenaarsgraaf nu in een semi-permanent zoldermuseumpje. ,,Juist om de verhalen levend te houden.”