De Bethelkerk in Werkendam.
Volledig scherm
De Bethelkerk in Werkendam. © Google Streetview

Ophef over ‘corona-brief’ van Werkendamse dominee

Over een brief van de Werkendamse dominee Agteresch is ophef ontstaan op met name social media. Agteresch is predikant van de gereformeerde gemeente in zijn woonplaats en schreef in een brief aan de kinderen van de Bethelkerk dat het corona-virus deels ook hun schuld is. De gewraakte brief is inmiddels door de kerk van de site gehaald.

Daarin stond onder meer te lezen: ‘Lieve kinderen uit de Bethelkerk, deze week moet ik heel vaak aan jullie denken. Alles is opeens zo anders geworden. Een heel erge ziekte is in de wereld gekomen. Zo erg, dat veel mensen daaraan sterven. Zo erg, dat er maar weinig mensen naar de kerk mogen. Jullie zullen vast nagedacht hebben hoe het allemaal komt. Het komt door onze zonden. De Heere woont in de hemel en ziet heel veel boze dingen bij de grote mensen en bij de kinderen. Zij doen boos, praten boos en denken boos. 

Daarom is de Heere toornig op ons en stuurt Hij een ziekte. Waarom? De Heere wil dat jij gaat bidden. De Heere wil dat jij breekt met de verkeerde dingen. De Heere wil dat jij niet meer zoveel houdt van al je mooie spulletjes. De Heere wil dat jij niet zoveel tijd verknoeit achter de computer. De Heere vraagt jouw hele hart.’

Schokkend

Opvoedkundige Marina van der Wal sprak er in de Telegraaf schande van: ,,Schokkend, liefdeloos en gevaarlijk. Hij zegt eigenlijk tegen elk kind: je bent medeverantwoordelijk voor het sterven van mensen.” Ook op onder meer Facebook wordt de dominee verweten geen goed christen te zijn.

Agteresch zelf zei in de Telegraaf dat hij vanuit de gemeente louter positieve reacties had gekregen. Waarom dan toch de brief offline is gehaald is onbekend. Agteresch heeft via zijn zoontje en vrouw laten weten niet op de kwestie te willen reageren.