In De Bogerd in de Lingewijk zijn nog steeds uiteenlopende activiteiten,  voor zowel jong als oud. Zoals het maken van figuren van marsepein, zoals in de zomer van 2017 werd gedaan.
Volledig scherm
In De Bogerd in de Lingewijk zijn nog steeds uiteenlopende activiteiten, voor zowel jong als oud. Zoals het maken van figuren van marsepein, zoals in de zomer van 2017 werd gedaan. © Cor de Kock

‘Opbouwwerker moet vrijwilligers Gorcumse buurthuizen blijven helpen’

Vrijwilligers redden het niet om op eigen houtje de Gorcumse buurthuizen open te houden. De ondersteuning van een professional, zoals de opbouwwerker, is en blijft nodig.

Die conclusie trekken burgemeester en wethouders. Zij besloten september vorig jaar bij wijze van proef een opbouwwerker in te zetten om vrijwilligers die buurt- en welzijnswerk in de stad voor hun rekening nemen te helpen.

Nu blijkt dat die hulp een structureel karakter moet blijven houden. ,,Het openhouden én het laagdrempeliger maken van de buurthuizen vraagt in de praktijk om een professionele aanpak’’, stellen burgemeester en wethouders in een informatiebrief aan de raad.

Kwetsbaar

Aan inzet ontbreekt het niet bij de Gorcumse vrijwilligers. Maar ze blijken in de praktijk niet altijd te weten hoe ze dingen moeten aanpakken. Zelfs met de nodige professionele ondersteuning blijkt de groep kwetsbaar, zo concluderen burgemeester en wethouders.

Quote

De goede basis die nu is gelegd, mag niet verloren gaan

College van B en W, Gemeente Gorinchem

Juist daarom kiezen ze ervoor om de inzet van de opbouwwerker voor te zetten. ,,De goede basis die nu is gelegd, mag niet verloren gaan’’, aldus burgemeester en wethouders. Het meerjarig budget van het Sociaal Cultureel Werk blijkt toereikend om de opbouwwerker in dienst te houden. Hierdoor hoeft de gemeenteraad geen nieuw besluit te nemen.

Bezuinigen

De buurthuizen werden tot de zomer van 2013 gerund door welzijnsorganisatie Staerk. Toen het toenmalig college besloot om te gaan bezuinigen, legde zij er het bijltje bij neer. In sommige wijken namen bewoners het voortouw om hun buurthuis open te houden. Bij andere lukte dit niet. Reden voor toenmalig wethouder Eva Dansen om in september 2017 professionele ondersteuning te willen inhuren. De raad ging niet gelijk akkoord.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!