Volledig scherm
Gieni en Gerrie (hier met kleindochter Tessa) in hun Hardinxveldse winkel voor tweedehands kinderkleding en speelgoed. © Cor de Kock

Onbekende klager maakt na 21 jaar einde aan kledingzaak van Gerrie en Gieni

Het Hobbelpaardje wordt opgedoekt, want Gerrie en Gieni uit Hardinxveld mógen helemaal geen kinderkleding verkopen aan de Binnendams. Dat ze dat al 21 jaar doen, daar heeft de gemeente geen boodschap aan. 

Inpakken dus, al die poppen, spelletjes en rekken vol tweedehands kinderkleding. ‘Strijdig gebruik’ heet het in ambtenarentaal. Voor vriendinnen Gerrie de Ruiter (53) en Gieni van Wingerden (53) betekent het hun ziel en zaligheid gedwongen inpakken. Hardinxveld-Giessendam moet de wet volgen, nu iemand geklaagd heeft over hun tweedehandskledingzaak Het Hobbelpaard/’t Knaapje.

Kleurpotloden, regenlaarsjes, een feestjurkje? Ouders die even krap bij kas zitten, kunnen terecht bij Het Hobbelpaardje/’t Knaapje. Het zaakje voor tweedehands kinderkleding en dito speelgoed is illegaal, blijkt nu. Wegwezen, sommeert de gemeente Hardinxveld. Of, net als andere winkeliers, een winkelpand huren. Dat laatste kunnen de twee niet betalen. 

Dubbele naam

,,Want rijk worden we hier niet van,’’ zegt Gieni terwijl ze voorgaat op de trap en de zaak - in een woonboerderij - laat zien. De smalle trap leidt naar meerdere ruimtes vol schappen met poppen, spelletjes, boeken en volle kledingrekken. Een roze jurkje. Een hele rij hobbelpaarden. En tientallen kinderboeken. ,,Goed spul, versleten waar verkopen we het niet. We zijn wel iets meer dan een kringloopwinkel’’, zegt Gieni. ,,De helft van de opbrengst gaat terug naar de oorspronkelijke eigenaar.’’ Gerrie: ,,De dubbele naam komt omdat we het pand delen, maar de één doet kleding, de ander het speelgoed.’’ 

Ze staan geregistreerd bij de Kamer van Koophandel en ook de Belastingdienst weet ervan. ,,De man van de Belastingdienst zei voorzichtig: wat jullie doen is hartstikke mooi voor de samenleving, maar kun je niet beter iets doen dat meer verdient?’’ De vriendinnen lachen. Een vette maand levert hooguit een paar honderd euro winst op. Het meeste wordt weer in de zaak gestoken. En nee, ze krijgen er geen uitkering bij. Gieni: ,,Onze mannen werken ook, daarom kan het.’’

Het verhaal gaat onder de foto verder. 

Volledig scherm
Gerrie met haar kleindochter Tessa in de zaak. Gieni op de achtergrond. © Cor de Kock

Vluchtelingen

Wie weinig geld heeft en kinderen in de groei, is blij met een koopje, weten de dames, zelf ook moeders. ,,We wilden dicht bij de kinderen blijven en iets nuttigs doen. Zo ontstond de winkel.’’ Soms gaat de telefoon voor een kindje dat zich iets te vroeg heeft aangediend. ,,Dan schieten we te hulp met kleertjes, wiegjes, een autostoeltje...’’ Ook helpen ze regelmatig vluchtelingen. Die worden, vertellen ze, soms naar hen doorverwezen door de gemeente.

Diezelfde gemeente die hen een jaar de tijd gaf om te verkassen of te stoppen. De tijd dringt - het jaar is eind januari om - en ze hebben nog niets ondernomen, erkennen ze. ,,Omdat we hoopten dat gesprekken met de afdeling handhaving zouden helpen.’’

Onbekende klager

Hardinxveld sluit de zaak niet op eigen initiatief, maar op verzoek van een onbekende klager. Gerrie: ,,Iemand deed een handhavingsverzoek na een gesprek over leegstand in het centrum.’’ Zo’n verzoek verplicht de gemeente om te onderzoeken of er sprake is van overtredingen. Dat blijkt zo te zijn, in een woonhuis mag geen winkel, al is het jaren gedoogd. ‘We willen winkels in het centrum, niet in het buitengebied’, schreef Hardinxveld in de brief aan de dames. Gerrie: ,,Dik 30 jaar geleden had mijn vader in exact dit pand een zaak, dat was nooit een probleem voor het college. We willen de wet echt niet overtreden, we willen mensen helpen.”

In de gemeenteraad is met verbazing gereageerd op de gedwongen sluiting. De ChristenUnie heeft vragen gesteld. De partij wil vooral weten waarom er 21 jaar lang niet is gehandhaafd. ‘Hoe kan het dat een situatie waar iedereen jarenlang van op de hoogte is opeens niet meer legaal is?’ Het college heeft nog niet gereageerd. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!