Volledig scherm
Kampvuur om het vuur gitaar bij open vuur Shutterstock © Shutterstock

Omwonenden camping Slingeland stappen naar rechter vanwege kampvuuravonden

Omwonenden van camping Slingeland in Giessenburg willen via de rechter afdwingen dat de gemeente optreedt tegen zogenoemde kampvuuravonden vlak bij hun woning. Daarvoor stapten ze zelfs naar de Raad van State.

De buren van de camping aan de Giessen proberen de gemeente al twee jaar in beweging te krijgen om iets te doen aan de overlast van de vuren, bleek deze week tijdens een zitting in Den Haag. ,,Wij zitten regelmatig in de rook en de vonken vliegen soms om de oren’’, zei een buurvrouw, die de voormalige gemeente Giessenlanden verwijt ‘weinig tot niets’ te doen.

Het college van burgemeester en wethouders van Molenlanden - waar Giessenlanden op 1 januari in opging - oordeelde recent dat de avonden gewoon zijn toegestaan. Het college vindt dat daar geen vergunning voor nodig is. Dat is ook officieel vastgelegd. ,,En ook voor dat besluit was er geen sprake van handhaving’’, aldus het college destijds.

Bijbel

De aan de kerk gelieerde organisatie KVA houdt zo’n zes keer per jaar kampvuuravonden onder het motto ‘Geef een man een vuurtje en wat te drinken, dat weet hij wat de bedoeling is’. De avonden, waarbij ook samen wordt gebeden en wordt voorgedragen uit de Bijbel, vinden ook op diverse andere plekken in het land plaats.

Als het goed weer is, ligt het kampvuur op enige afstand van de woning van de buren, maar bij slecht weer wordt het vuur op 60 meter van het huis aangestoken. ,,En dan is de overlast helemaal niet te harden’’, volgens de omwonenden.

De uitspraak van de Raad van State is over enkele weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Giessenburg en omstreken? Schrijf je hier in!