Het planten van een boom Achter de Kerk.
Volledig scherm
Het planten van een boom Achter de Kerk. © Cor de Kock

Nog geen nieuw groen op plaats ‘verdronken’ bomen Achter de Kerk

Vier stompjes is alles wat rest van de bomen die vorig voorjaar Achter de Kerk in de Gorcumse binnenstad werden geplant. De gemeente onderzoekt welke boomsoort er wel kan overleven.

Ze staan er al maanden troosteloos bij, vier stronken omringd door een metalen behuizing die is gemaakt om reuzen van bomen te ondersteunen. In het voorjaar van 2018 werden ze geplant, maar amper een jaar later zijn ze allemaal dood.

Verdronken

,,De wortels stonden continu in het grondwater’’, legt een gemeentewoordvoerder uit. ,,Dat peil bleek veel hoger te staan dan gedacht. Er is vooraf gekeken hoe het met het grondwater gesteld was, dat leek in orde.’’

Maar door een onverklaarbare reden kwam het grondwater op dat punt omhoog en de bomen verdronken als het ware. Ze kregen geen zuurstof meer. ,,We zijn nog steeds druk op zoek naar een oplossing. Zomaar nieuwe bomen planten heeft geen zin, want ook die zullen het waarschijnlijk niet redden.’’

Quote

Zomaar nieuwe bomen planten heeft geen zin, want ook die zullen het waarschijn­lijk niet redden

Woordvoerder, Gemeente Gorinchem

Bakken

Eerder werd gedacht om de bomen in een soort bakken te plaatsen, waardoor ze met hun wortels niet rechtstreeks in contact komen met het grondwater. Het is echter de vraag of dit de meest ideale oplossing is, zo blijkt nu. ,,We hebben het antwoord gewoonweg nog niet. Maar we zijn wel druk om dit te vinden. Mogelijk weten we over enkele weken wat meer’’, aldus de gemeentewoordvoerder.

Ook in de stad vragen bewoners zich af wanneer er weer groen Achter de Kerk komt te staan. Die vragen belanden via sociale media ook geregeld bij de gemeente Gorinchem. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!