Molenlanden gaat meer rekening houden met inwoners met een beperking ‘We moeten veel vaker door hun bril kijken’
De gemeente Molenlanden wil meer oog hebben voor inwoners met een verstandelijke en/of lichamelijke beperking. ,,Bij het maken van beleid moeten we veel vaker door hun bril kijken", stelt burgemeester Theo Segers. In Molenlanden wonen zo'n 5000 mensen met een beperking.
Michiel Straub
‘Onbeperkt meedoen’ luidt de titel van het manifest, waarmee de gemeente de boer op gaat. Zo wordt er geld vrijgemaakt voor een aantrekken van een medewerker, die tot en met 2024 een groot aantal plannen uitwerkt. Zo'n aanjager is nodig om te voorkomen dat het manifest bij ‘alleen maar mooie woorden’ blijft.
Cijfers
Van de 5000 inwoners met een beperking hebben er 2175 een mobiliteitsbeperking. Daarvan zijn er 750 mensen afhankelijk van een rolstoel. Eenzelfde aantal heeft een visuele beperking, 200 daarvan zijn volledig blind.
Ook hebben 1950 inwoners een gehoorbeperking. Daarvan zijn er 50 volledig doof. Verder hebben 360 inwoners een verstandelijke beperking en zo'n 700 een psychische aandoening. Segers: ,,Ik ben van die cijfers geschrokken. Maar dat heeft er vooral mee te maken dat ik mezelf te vaak als norm heb genomen. Een gebouw rolstoeltoegankelijk maken, dat snappen we allemaal wel. We halen drempels weg en maken bredere deuren. Maar als je als samenleving echt toegankelijk wil zijn, is daar meer voor nodig.”
Rekening houden met elkaar
Bewustwording is volgens de burgemeester een belangrijke. ,,Ik zet ook de kliko gewoon aan de straat, zonder me af te vragen of het trottoir dan nog breed genoeg is voor een rolstoel. Dat moet veranderen. Daarom zullen we ook andere maatschappelijke organisaties oproepen met een andere bril te kijken.” Een belangrijke taak is volgens Segers weggelegd voor scholen.
We zouden graag tips krijgen van ervaringsdeskundigen om de site nog beter toegankelijk te maken
Theo Segers
Het manifest is tot stand gekomen na gesprekken met ervaringsdeskundigen en gehandicaptenplatforms. Zo is gebleken dat mensen met een visuele beperking beter gebaat zijn met geel papier en zwarte letters dan met teksten op wit papier. Ook begraafplaatsen met hun grindpaden zijn niet toegankelijk genoeg. Segers: ,,Alle paden aanpassen kost te veel geld, maar we zouden er wel rolstoelen kunnen neerzetten met brede banden. Dezelfde als die je ook op het strand ziet.”
Ook wordt de gemeentelijke website nog eens kritisch tegen het licht gehouden. ,,We doen daar veel aan, maar we zouden graag tips krijgen van ervaringsdeskundigen om de site nog beter toegankelijk te maken.” Hij gebruikt als voorbeeld dat wanneer een PDF-bestand net even verkeerd op de website wordt geplaatst, een inwoner met een visuele beperking met zijn software het bestand toch niet kan openen.”
Verdrag
In 2016 heeft Nederland het ‘Verdrag inzake de rechten van personen met een handicap’. getekend. Kortweg het VN-verdrag Handicap. Dit verdrag moet ervoor zorgen dat iedere inwoner - met of zonder beperking - erbij hoort en kan meedoen in de samenleving. Op grond van het VN-Verdrag Handicap zijn gemeenten verplicht om in een zogenoemde inclusieagenda vast te leggen hoe hieraan uitvoering wordt gegeven. Tot nu heeft pas 25 procent van de gemeenten in Nederland zo'n agenda. Die van Molenlanden is dinsdagavond aangenomen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Onze excuses
Helaas kunnen wij deze social post, liveblog of anders niet tonen omdat het één of meerdere social media-elementen bevat. Aanvaard de social media-cookies om deze inhoud alsnog te tonen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.