Volledig scherm
De boeren protesteerden tegen de maatregelen die de overheid wilde nemen, hier op archieffoto. © ANP

Molenlanden: Boeren en bouwers voelen zich miskend door de overheid

‘Agrarische ondernemers en bouwers in Molenlanden voelen zich miskend door de landelijke en provinciale overheid’, schrijft de gemeente in een brandbrief aan de provincie Zuid-Holland.

Daarin wordt onder meer opgeroepen om snel met een oplossing te komen voor de stikstof- en PFAS-problematiek. ,,Boeren, bouwers en grondverzetters zijn geraakt door de ontstane onzekerheid en de impact die deze problematiek heeft op het dagelijks leven.’’

Eerder dit jaar zette de rechter een streep door het Nederlandse stikstofbeleid. PFAS is een verzamelnaam voor niet afbreekbare, schadelijke stoffen die veel in de grond voorkomen. Molenlanden stelt in het schrijven voor om de drempelwaarden voor stikstof en PFAS te verhogen, zodat bijvoorbeeld stilliggende bouwprojecten weer opgestart kunnen worden. 

,,Hoe eerder de drempelwaarde omhoog gaat, des te minder mensen en machines er stilstaan. Dat is voor de leefbaarheid van ons gebied van het grootste belang'', aldus de gemeente. ,,Denk aan oplossingsrichtingen waarbij het vakmanschap van onze boeren wordt beloond. Graag denken wij met u mee.''

Bijeenkomst

Molenlanden vraagt de provincie bovendien om te werken aan het herstel van vertrouwen. De gemeente is momenteel bezig een gespreksavond te organiseren om in gesprek te gaan met boeren en bouwers over de problematiek. Ook de provincie wordt daarvoor uitgenodigd. De datum van die bijeenkomst is nog niet bekend.

De brief is verstuurd uit naam van het college van burgemeester en wethouders én de voltallige gemeenteraad.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!