Volledig scherm
Een mol zoekt al zwemmend een beter plekje waar hij droge voeten houdt. © Thomas van der Es

Mol in Noordwaard verrast boswachter: ‘Ik heb er nog nooit één zien zwemmen’

Zijn rode neusje stak net boven het water uit en met een paar krachtige slagen van zijn voorpoten, wist hij al zwemmend de kant te bereiken. Boswachter Thomas van der Es spotte maandagmiddag zijn eerste mol in de Noordwaard bij Werkendam. ,,Mollen zie ik eigenlijk nooit. Laat staan één die voorbij komt zwemmen!’’

De boswachter van Staatsbosbeheer weet het zoogdier dat gewoonlijk liever onder de grond zit met zijn camera vast te leggen. De mol is op de vlucht geslagen voor het hoogwater in het natuurgebied dat aan de Biesbosch grenst. En hij is niet de enige die het opkomend water ontvlucht en de hoger gelegen stukken opzoekt.

Door een combinatie van een verhoogde waterstand langs de kust en stevige wind komt het water in de Noordwaard richting de hoogwaterkade. Al is de situatie zeker niet te vergelijken met die van januari 2018. Toen dreigde het water vanuit de Nieuwe Merwede de Noordwaard te claimen. Maar zover kwam het uiteindelijk niet. Wel stroomden de wegen onder en ook toen sloegen de dieren, zoals muizen en mollen, massaal op de vlucht. 

Voor vogels zoals reigers en zwarte kraaien is de verhoogde waterstand in de Noordwaard vooral een feestje. Ook nu staan ze langs de kant om te zien of ze een klein zoogdier dat al zwemmend de oever bereikt, kunnen verorberen. ,,Ik hoor de blauwe reigers nog nét niet schaterlachen’’, aldus Van der Es die zijn observaties deelt via Twitter.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Noordwaard en omstreken? Schrijf je hier in!

  1. Ik heb het vermoeden dat het vuurwerkdetectiesysteem een wanprestatie heeft geleverd
    PREMIUM
    COLUMN

    Ik heb het vermoeden dat het vuurwerkde­tec­tie­sys­teem een wanpresta­tie heeft geleverd

    In mijn column begin december uitte ik al mijn twijfels over de meer dan 20.000 euro kostende knalverklikkers die een bedrijf in de hele gemeente mocht plaatsen. Superslimme apparatuur die onderscheid kan maken tussen een legale of illegale knalpot en vervolgens een sms’je stuurt naar de handhavers. En dan was er ook nog een geheime commandopost op het stadhuis waar alle knallen die worden geregistreerd binnenkomen. Van daaruit zouden handhavers en of politie aangestuurd worden. Welke handhavers, vroeg ik me toen af.