Volledig scherm
Molen De Hoop staat volledig in de steigers. © Cor de Kock

Metershoge steigers omringen molen De Hoop voor maandenlange restauratieklus

Molen De Hoop op de Dalemwal in Gorinchem draagt een mantel van steigerpijpen en planken. Bouwvakkers van Koninklijke Woudenberg, specialist in restauraties van monumenten, werken op tientallen meters boven de grond aan het voeg- en metselwerk van de monumentale reus.

Ze werken in opdracht van Stichting tot Instandhouding van Molens in de Alblasserwaard en de Vijfheerenlanden (Simav). Zij is sinds 2017 eigenaar van de Gorcumse molens. Met de restauratie is een bedrag van zo’n 350.000 euro gemoeid. Geld dat de stichting voor een deel via de gemeente Gorinchem krijgt, de vorige eigenaar.

Museum

Simav wil als de klus is geklaard de molen weer openstellen voor publiek. Deze is tijdens de werkzaamheden gesloten. Simav heeft het idee om in De Hoop een museum te vestigen, waarbij de geschiedenis van Gorinchem als stad én die van de Gorcumse molens in beeld wordt gebracht. Voorheen stonden er behalve De Hoop en Nooit Volmaakt op de Bagijnenwal nog meer molens op de stadswallen.

Naar verwachting zit het werk van Koninklijke Woudenberg er medio februari 2020 op. De restauratie richt zich onder meer op het vervangen van kapotte stenen. Deze worden uitgehakt en vervangen door nieuwe bakstenen. Dit zogeheten inboeten is niet de enige klus bij de restauratie van de molen die in 1764 werd gebouwd.

De bouwvakkers brengen ook nog rond de deuren en ramen kleine gootjes aan die moeten voorkomen dat regenwater in de molen doordringt. Schilders maken de restauratieklus uiteindelijk af door de molen een nieuw laagje verf te geven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!