Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Thinkstock

Meeste wanbetalers zorgverzekering in Gorinchem en Leerdam

In Gorinchem en Leerdam wonen relatief gezien veel mensen die hun zorgverzekering niet kunnen betalen. Dat blijkt uit recent gepubliceerde cijfers over 2018 van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het aantal mensen dat een half jaar lang de zorgverzekering niet kon betalen, nam vorig jaar over het hele land genomen af. Eind 2018 ging het nog om 1,5 procent van de volwassenen. In Gorinchem en Leerdam is het percentage hoger. In Gorinchem kon 1,9 procent van de inwoners de zorgverzekering tenminste een half jaar niet opbrengen. In Leerdam gaat het om 1,7 procent.

In absolute cijfers betekent dit dat in Gorinchem 560 mensen hun zorgverzekering lange tijd niet hebben betaald en in Leerdam 290 mensen. De overige (toenmalige) gemeenten doen het gemiddeld genomen beter dan in de rest van het land. In de voormalige gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem (nu Altena) ligt het percentage tussen de 0,7 en 0,8 procent. 

Datzelfde geldt voor Giessenlanden en Molenwaard (nu Molenlanden). In Lingewaal (nu West Betuwe) gaat het om 80 mensen, omgerekend 0,9 procent van de inwoners. Zederik - dat nu met Leerdam en Vianen is gefuseerd tot Vijfheerenlanden - telde vorig jaar 80 wanbetalers, ongeveer 0,7 procent van de inwoners. In Hardinxveld-Giessendam geldt eenzelfde percentage, het gaat daar om 100 inwoners.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!