De medewerkers van Juzt hebben er genoeg van, zoals hier bij instelling De Krabbebossen bij Rijsbergen. Ze voelen zich in hun hemd gezet door de aanhoudende onduidelijkheid over hun toekomst.
Volledig scherm
De medewerkers van Juzt hebben er genoeg van, zoals hier bij instelling De Krabbebossen bij Rijsbergen. Ze voelen zich in hun hemd gezet door de aanhoudende onduidelijkheid over hun toekomst. © Peter Ullenbroeck

Medewerkers noodlijdend Juzt dreigen met opname-stop

Honderden medewerkers van jeugdzorginstelling Juzt dreigen vanaf volgende week geen nieuwe cliënten meer in behandeling te nemen. Ze protesteren daarmee tegen de al maandenlange onzekerheid over het voortbestaan van de jeugdzorgreus, die in grote financiële problemen verkeert. 

In samenspraak met de vakbonden is er een ultimatum opgesteld. Nog deze week moet de raad van bestuur van Juzt en de gemeenten in West-Brabant die de jeugdzorg bekostigen, uitsluitsel geven over de toekomst van de instelling. Anders, zo zegt FNV-vakbondsbestuurder Janny Koppens, gaat de deur op slot. ,,Dan zullen er geen nieuwe cliënten meer worden aangenomen.’’ Een uitzondering wordt gemaakt voor de crisisopvang. Die gaat gewoon door. 

De actiebereidheid onder het personeel is groot. ,,Al veel te lang worden wij aan het lijntje gehouden over onze toekomst. De situatie is niet langer houdbaar, dit vreet aan mensen. Het ziekteverzuim neemt ook toe. Wij eisen transparantie en willen weten waar we aan toe zijn”, aldus pedagogisch medewerker Herma Westerdijk.

Door de overgang van de jeugdzorg van het rijk naar de gemeenten verkeert Juzt (600 medewerkers, 1800 cliënten) al jaren in zwaar weer. De nood werd afgelopen voorjaar zo groot dat de deelnemende gemeenten met een noodlening kwamen. Ook het rijk sprong bij om de instelling overeind te houden. En Juzt is niet de enige jeugdzorginstelling die het moeilijk heeft. Volgens onderzoek belanden kampen meer organisaties met grote financiële problemen. 

Overname

Voor Juzt werd afgelopen voorjaar afgesproken dat er nieuwe zorgkandidaten werden gezocht om taken over te nemen. Die werd ook gevonden, maar de overname door de regionale zorgcombinatie Crossroads ketste af op het eisenpakket van deze combinatie. Die wilde 12 miljoen euro van de gemeenten om de kosten van de overname te dekken. 

Vorige week, zo was het personeel door de raad van bestuur van de zorginstelling beloofd, zou duidelijk worden welke toekomst Juzt dan wel tegemoet zou gaan. Maar omdat de gemeenten in West-Brabant, die de belangrijkste financier zijn van Juzt, er niet uitkwamen, bleef die duidelijkheid opnieuw uit. Als er eind deze week nog geen helderheid is, gaat vanaf maandag niet alleen de deur bij Juzt op slot, maar worden er ook geen administratieve taken meer uitgevoerd op het hoofdkantoor. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!