De Lingepolikliniek in Leerdam.
Volledig scherm
De Lingepolikliniek in Leerdam. © Rivas Zorggroep

Lingepolikliniek in Leerdam dicht, corona-afdeling in Beatrixziekenhuis snel uitgebreid

De vorige week geopende corona-afdeling in het Beatrixziekenhuis in Gorinchem, wordt nu al uitgebreid van 24 naar 38 bedden. Het ziekenhuis maakt zich klaar voor een grote toestroom aan patiënten en heeft om die reden ook de Lingepolikliniek in Leerdam gesloten.

De Lingepolikliniek gaat voor onbepaalde tijd dicht. De reden is tweeledig. ,,In het Beatrixziekenhuis zijn alle afspraken en operaties die geen spoed of medische noodzaak hadden, ook afgezegd. Dat doen we nu in Leerdam ook’’, zegt woordvoerder Dionne Puyman.

Zij benadrukt dat operaties met spoed en afspraken die noodzakelijk zijn voor het herstel van patiënten wél doorgaan, net zoals dat in Gorinchem het geval is. Daar is bijvoorbeeld de dagbehandeling voor chemotherapie open.

Hard nodig

De sluiting van de Lingepoli heeft nog een reden: de artsen en verpleegkundigen die nu hun tijd verdelen tussen het Beatrixziekenhuis en de Lingepolikliniek, zijn straks waarschijnlijk allemaal hard nodig bij de behandeling en verpleging van coronapatiënten in ‘het Beatrix’.

Het artikel gaat verder onder de foto.

Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem.
Volledig scherm
Het Beatrixziekenhuis in Gorinchem. © ANP

Het ziekenhuis bereidt zich niet alleen voor op een toestroom aan patiënten deze week, maar ook op uitval van medewerkers. Zorgpersoneel dat klachten heeft zoals verkoudheid of hoesten, moet uit voorzorg thuis blijven. Meerdere medewerkers zijn positief getest op het coronavirus. ,,De drempel om thuis te blijven ligt in deze periode zoals vanzelfsprekend, lager’’, zegt Puyman.

Drukker

Hoeveel medewerkers positief zijn getest op het coronavirus en hoeveel patiënten het ziekenhuis momenteel in huis heeft met COVID-19 communiceert het ziekenhuis bewust niet. ,,Want dat getal is erg veranderlijk, elke dag is het anders.’’ Volgens Puyman is nu goed te merken dat het drukker wordt met patiënten die mogelijk zijn besmet. ,,Maar wij kunnen het nog goed aan.’’

Een ziekenhuismedewerker met een mondkapje. Foto ter illustratie
Volledig scherm
Een ziekenhuismedewerker met een mondkapje. Foto ter illustratie © ANP

Vorige week werd de capaciteit van het Beatrixziekenhuis al uitgebreid. Er werd een dependance ingericht in het nabijgelegen verpleeghuis Het Gasthuis, voor patiënten die niet zijn besmet met het coronavirus en bijna uit het ziekenhuis kunnen worden ontslagen. Door die mensen in Het Gasthuis onder te brengen, speelt het ziekenhuis bedden vrij voor coronapatiënten.

Speciale vleugel

In het ziekenhuis is een speciale vleugel ingericht voor mensen die besmet zijn met COVID-19. Artsen en verplegend personeel hoeven in die vleugel niet steeds hun mondkapje te verwisselen, waardoor er beter kan worden omgesprongen met de schaarse beschermingsmiddelen.

Het artikel gaat verder onder het Facebookbericht.

Die afdeling - met nu 24 bedden - wordt snel uitgebreid naar 38 bedden, meldt Puyman. ,,We werken ook aan meer IC-plaatsen met beademingsapparatuur.’’ Er is nu geen tekort, zegt zij. ,,Maar we willen wel voorbereid zijn op alle mogelijke scenario’s.’’

Aantal besmettingen

In de regio is het aantal mensen dat besmet is met het coronavirus inmiddels toegenomen tot 71. In Altena is COVID-19 nu geconstateerd bij 25 inwoners. In Gorinchem zijn twee personen besmet en in Hardinxveld zes. In Molenlanden is bij elf inwoners het coronavirus vastgesteld. In Vijfheerenlanden is het aantal patiënten toegenomen tot twaalf. In West Betuwe zijn het er 15. Hoogstwaarschijnlijk zijn veel meer mensen besmet dan de cijfers aantonen. Mensen met milde klachten worden niet meer eerst op het coronavirus getest, maar moeten direct in thuisisolatie.

Hulp

Het Beatrixziekenhuis ontvangt van alle kanten lof voor én hulp in de strijd die het levert tegen het coronavirus. Zo bracht een pizzabakker zo’n honderd pizza’s als blijk van waardering.

,,Heel mooi om te zien hoe de samenleving op staat om te helpen’’, zegt Puyman. ,,Hartverwarmend.’’ Het ziekenhuis roept mensen die willen helpen op, om zich per mail (facilitairbedrijf@rivas.nl) te melden. ,,Op die manier blijven onze medewerkers telefonisch goed bereikbaar en kunnen we de hulp goed stroomlijnen.’’