Laatste etappe Vuelta 2019 Fuenlabrada. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda. Renners voor de start.
Volledig scherm
Laatste etappe Vuelta 2019 Fuenlabrada. In 2020 start de Vuelta in Utrecht, Den Bosch en Breda. Renners voor de start. © Annemiek Steenbekkers/BD

‘La Vuelta Holanda... Die naam zou niet moeten mogen’

Ondanks het stikstofgeweld dat Provinciale Staten heeft getroffen, heeft de Brabantse volksvertegenwoordiging toch nog tijd gevonden om een besluit te nemen over een andere dwingende kwestie: La Vuelta Holanda.

De naamgeving van die Spaanse wielerwedstrijd is de fracties compleet in het verkeerde keelgat geschoten. Het idee dat er heel de tijd sprake is van 'Holanda' doet namelijk geen recht aan Brabant. Alsof Holanda heel Nederland is, in plaats van een in twee delen geknipte provincie. ,,We moeten maar eens beginnen met het consequente en correcte gebruik van onze landsnaam: Nederland'', stond in een motie die in stemming werd gebracht.

Pijn

De pijn zit dan ook diep: ,,Als Brabant maken we deel uit van Nederland en niet van Holland. Een groot deel van onze Brabantse historie delen we juist met vijf landsdelen bij onze zuiderburen, waar wielrennen ook diep is geworteld in de cultuur.''

Kortom: of Gedeputeerde Staten er in Den Haag voortaan maar op aan wil dringen dat promotie voor Nederland ook gebeurt met de term 'Nederland' en niet 'Holland'. De motie is Statenbreed aangenomen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Altena en omstreken? Schrijf je hier in!