Volledig scherm
Foto ter illustratie: meerder gemeenten hebben jeugdlintjes, zoals ook de gemeente Vugt. In Vijfheerenlanden wordt binnenkort besloten of daar ook een jeugdlintje komt. © Olaf Smit

‘Jeugdlintje in Vijfheerenlanden voor jongeren na bijzondere prestatie’

Er moet een jeugdlintje komen in de gemeente Vijfheerenlanden, voor jongeren die iets bijzonders hebben gepresteerd. Daarvoor pleit het platform JongVHL. 

Volgens het platform, waarin raadsleden uit verschillende politieke partijen van de gemeente samenwerken rondom het thema jongeren en democratie, kan de gemeente met een jeugdlintje 'waardering tonen voor bijzondere prestaties of daden van (groepen van) kinderen en jongeren van 6 tot 25 jaar’. 

In de voormalige gemeenten Vianen en Zederik werden jongeren met bijzonder positief gedrag of een bijzondere prestatie al onderscheiden. Nu die gemeenten zijn gefuseerd met Leerdam tot Vijfheerenlanden, moet die traditie blijven, vinden de partijen. 

Groot belang

,,We vinden het van groot belang dat kinderen en jongeren worden gehoord. Jongeren die zich actief inzetten voor hun medemens zijn een belangrijk onderdeel van onze samenleving’’, schrijft het platform in een voorstel aan de gemeenteraad. 

Quote

We vinden het van groot belang dat kinderen en jongeren worden gehoord

Platform VHL

Het lintje is straks bedoeld voor kinderen en jongeren tussen de 6 en 25 jaar. Kanshebbers moeten in de gemeente wonen, zich uitzondering hebben ingezet voor een ander of voor de gemeente, of een bijzondere prestatie of daad hebben geleverd, of een goed initiatief hebben genomen. Voor het uitreiken van het lintje moet een transparante procedure komen met duidelijke criteria. Een adviescommissie moet de aanmeldingen gaan beoordelen en de burgemeester zorgt voor de benoeming. 

Het voorstel om een jeugdlintje in te stellen moet nog worden goedgekeurd door de gemeenteraad. Die beslist daarover in de vergadering van begin oktober.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!