Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Inwoners West Betuwe krijgen geld voor een waterpomp, gereedschap en evenementententen

Er komt een solar waterpomp op een natuurterrein in Heukelum. Inwoners van dat stadje doen een beroep op het leefbaarheidsbudget West Betuwe. Die ‘geldpot’ riep de gemeente in het leven om plannen van inwoners zelf te financieren. Er werd al 82 keer een beroep op gedaan.

Behalve de solar waterpomp in Heukelum lopen de plannen waarmee inwoners naar de gemeente stappen voor een bijdrage uiteen. Zo is in Tuil gereedschap aangeschaft voor het onderhoud van het groene schoolplein en de speeltuin. In Hellouw wordt met een bijdrage van de gemeente een ophaalservice voor glas opgestart. Buurmalsen heeft nieuwe evenementententen gekocht en inwoners van Tricht kochten materialen voor muziek- en theatervoorstellingen.

De speciale bewonersubsidie bestaat uit maximaal 2.000 euro. Er kan sinds een half jaar een beroep op worden gedaan. ,,Ik ben blij dat we in deze korte periode samen met de inwoners al mooie initiatieven hebben uitgevoerd met een bijdrage uit het leefbaarheidsbudget’’, zegt wethouder Rutger van Stappershoef. ,,Initiatieven die ervoor zorgen dat we samen fijn wonen in onze dorpen en stadjes.’’

Volgens Van Stappershoef weten bewoners met plannen de weg naar de gemeente steeds beter te vinden. In de kernen zijn daarvoor ook gebiedsmakelaars aangesteld.

Inmiddels hebben 22 van de 26 kernen een plan ingediend. Van de totaal 82 aanvragen, zijn er 34 toegekend, nog 20 in behandeling en 28 afgewezen. Van de afwijzingen kregen er wel 13 plannen via andere subsidies ondersteuning, meldt de gemeente.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit West Betuwe en omstreken? Schrijf je hier in!