Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Victor van Breukelen

‘Inwoners van Vijfheerenlanden klagen vooral over huisdieren van de buren en geluidsoverlast’

Twee van de drie inwoners van Vijfheerenlanden ervaart overlast van de buren. Dat blijkt uit een burgerpeiling die de gemeente heeft laten uitvoeren. Het gaat met name om overlast van huisdieren en om geluidsoverlast.

Eén op de drie inwoners heeft het afgelopen jaar overlast gehad van huisdieren en bijna 40 procent heeft geluidsoverlast gehad van de buren. Gevraagd naar welke actie vervolgens is ondernomen, zegt een meerderheid met de buren in gesprek te zijn gegaan (37 procent). Een op de tien mensen zegt niets te doen bij overlast.

De gemeente vroeg inwoners ook welke overlast zij in zijn algemeenheid het meeste ervaren. Als reactie kwamen veel mensen met parkeerproblemen, rommel op straat, hondenpoep en hardrijders. Het minste overlast hebben Vijfheerenlanders van ‘op straat lastig gevallen worden’.

Criminaliteit

Bij overlast wordt er niet direct een instantie ingeschakeld. Slechts drie procent van de mensen geeft problemen door. Dat doen ze niet, zo blijkt uit het onderzoek, omdat ze er van overtuigd zijn dat ‘er toch niets mee wordt gedaan’.

De meest voorkomende criminaliteit waar mensen mee te maken hebben gehad de afgelopen twaalf maanden is oplichting via internet of sociale media (14 procent). Maar bijna driekwart van de mensen die meedeed aan de peiling heeft helemaal niet te maken gehad met criminaliteit. De overgrote meerderheid (86 procent) van de bewoners zegt zich dan ook (bijna) altijd veilig te voelen in de eigen buurt.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!