Volledig scherm
© ANP

Huizenverkoop in regio Gorinchem stijgt tegen landelijke trend in

Het aantal woningverkopen in de regio Gorinchem is in het eerste kwartaal tegen de landelijke trend in gestegen. In vergelijking met andere regio’s is er geen tekort aan nieuwbouwwoningen.

Volgens de cijfers van makelaarsvereniging NVM steeg het aantal verkopen in de regio met 4 procent ten opzichte van dezelfde periode in 2019. Landelijk gezien daalden de verkopen met 0,6 procent.

Die landelijke daling wordt vooral veroorzaakt door het geringe aanbod, met name aan nieuwbouwwoningen. ,,Maar in Gorinchem gaan we tegen de marktstroming in omdat hier de nieuwbouw goed doorloopt en er veel aanbod is’’, zegt directeur Stefan Schreuder van makelaar Van der Brugge. ,,We hebben verschillende projecten en een uitbreidingslocatie als Hoog Dalem. Dat is nodig voor de doorstroming.’’

Hoewel het kantoor steeds meer woningen verkoopt ziet hij ook krapte. Dat uit zich in een dalende verkooptijd tot gemiddeld 31 dagen – een record – en een stijging van de transactieprijzen met 14 procent. Een woning in de regio Gorinchem kost nu gemiddeld 321.000 euro. ,,Wij verkopen al 40 procent van de woningen voordat ze online staan. Maar het is hier nog niet zo gek als in Amsterdam of Rotterdam’’, aldus Schreuder.

Welke gevolgen hebben de coronamaatregelen?

Vanwege de coronamaatregelen hebben de makelaars hun werkwijze drastisch moeten aanpassen. Open huizen zijn afgeschaft en kopers mogen woningen met maximaal twee mensen tegelijk bezichtigen. Anderen moeten buiten wachten. Tijdens de bezichtiging mogen ze niets aanraken. De makelaars zelf dragen handschoenen. Schreuder: ,,Soms houden we nu bezichtigingsdagen waarbij kopers om het half uur na elkaar de woning komen bezichtigen.’’

Het inzetten van videobeelden van een woning, wat sommige makelaars nu doen, ziet hij als verkoopinstrument niet zo zitten. ,,Daar wordt niet zoveel gebruik van gemaakt. Mensen willen een huis toch voelen en de sfeer proeven voordat ze het kopen’’, zegt hij.