Het college van Molenlanden wil dat hondenbezitters verplicht worden om poepzakjes mee te nemen bij het uitlaten.
Volledig scherm
Het college van Molenlanden wil dat hondenbezitters verplicht worden om poepzakjes mee te nemen bij het uitlaten. © ANP XTRA

Hondenbaas in Molenlanden krijgt te maken met strengere regels

Hondenbezitters in de gemeente Molenlanden moeten bij het uitlaten van hun hond kunnen laten zien dat ze een zakje bij zich hebben om de drollen op te ruimen. Dat stelt het college voor in nieuwe gemeentelijke regels, die vastgelegd worden in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

De nieuwe regels voor poepzakjes gelden overigens ook voor ruiters: ook zij moeten kunnen laten zien dat ze paardenpoep kunnen opruimen indien nodig. Wie geen opruimmiddelen bij zich heeft, kan een boete krijgen.

Verder kan de gemeente baasjes van gevaarlijke honden voortaan verplichten om een muilkorf te dragen op eigen terrein. Voorheen kon de gemeente dat alleen verplichten op de openbare weg. Ook aanlijnen kan verplicht worden op eigen terrein, als de burgemeester tenminste vastgesteld heeft dat de hond gevaarlijk is. Die nieuwe regel is met name bedoeld om postbezorgers en koeriers te beschermen tegen agressieve honden.

Verschillende regels

De dit jaar ontstane fusiegemeente had nog geen eenduidige regels voor dierenbezitters. In zowel Giessenlanden als Molenwaard gold weliswaar een opruimplicht voor hondenpoep, maar in de praktijk was dat niet te handhaven. Controleren of baasjes wel een opruimzakje bij zich hebben, is gemakkelijker.

De gemeenteraad moet het voorstel om de gemeentelijke regels te wijzigen nog wel goedkeuren. Dat gebeurt, al dan niet met wijzigingen, over twee weken.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!