Hoeveel orgaandonoren zijn er in jouw gemeente? Gorinchem is koploper
Gorcumers hebben zich het vaakst laten registreren als orgaandonor. Bijna een kwart van alle inwoners van 12 jaar en ouder is officieel genoteerd als iemand bij wie na overlijden één of meerdere organen worden afgestaan. De 'koppositie’ wordt gedeeld met de voormalige gemeente Giessenlanden, inmiddels onderdeel van de fusiegemeente Molenlanden.
Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Dat gebruikte hiervoor gegevens uit het donorregister, waarin staat welk deel van de Nederlanders van 12 jaar en ouder wel, of juist géén toestemming geeft voor orgaandonatie.
Onderaan dit artikel vind je een overzicht van alle gemeenten.
Als goede tweede in de ranglijst voor dit gebied eindigt Woudrichem met een percentage van 23 procent van dit deel van de bevolking dat donor is. Omgerekend naar concrete aantallen zijn dit 3100 mensen.
In totaal hebben 3,7 miljoen Nederlanders in het donorregister aangegeven organen af te willen staan na hun overlijden. Bijna twee miljoen mensen hebben aangegeven dit expliciet niét te willen doen. Vooral in gelovige gemeenten zitten veel van de mensen uit de laatste categorie. Om die reden scoort Aalburg (18 procent) laag, net als Hardinxveld-Giessendam.
Per 1 juli 2020 wordt een nieuwe Donorwet ingevoerd die ervoor zorgt dat iedereen vanaf achttien jaar automatisch in het register wordt opgenomen. Bij deze mensen staat aangegeven dat zij geen bezwaar hebben tegen orgaandonatie, tenzij zij een andere keuze vastleggen. Op dit moment hebben zo’n zes op de tien 12-plussers nog geen voorkeur vastgelegd.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Allerlaatste dag voor de acceptgiro. Maar je hoeft niet, zoals velen denken, per se online te bankieren
-
PREMIUMColumn
Wie garandeert dat over 25 jaar niet opnieuw ingrijpende dijkwerken plaatsvinden?
Deze maand is het 25 jaar geleden dat wij ons huis in Varik kochten. Bijna een kwart eeuw woon ik dus nu in het Rivierenland, een meter of honderd achter de Waaldijk, die na het hoogwater van 1995, dus vlak voor onze komst, versterkt werd. -
PREMIUMmet inbraakcijfers
Een jaar lang geen inbraken: wat is het geheim van Gendt? ‘Dit is geen toevalstreffer’
GENDT - Een jaar lang bleef Gendt in 2022 gevrijwaard van woninginbraken. Bijzonder voor een dorp met zevenduizend inwoners. En toch verbaast het de wijkagenten Marco Willemsen en Frans Nijholt niet. -
Oproep minister aan 18-jarige zegt niks over automatisch donorschap
De brief die 18-jarigen ontvangen met het dringende verzoek om hun donorkeuze vast te leggen, rept met geen woord over de toekomstige gevolgen als ze dat nalaten. -
Er komt een nieuwe donorwet. Wat betekent dat voor u?
-
PREMIUMMet video1
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
-
-
-
PREMIUM
Drukte bij de energievergelijkingssites: vast contract afsluiten of toch nog even wachten?
Drukte bij de energievergelijkingssites. Vandaag is de laatste dag dat je onder gunstige voorwaarden een vast contract kunt afsluiten. Vanaf morgen geldt de hogere opzegboete. Twee experts geven advies wat nu verstandig is om te doen: nog even wachten of toch een contract afsluiten? -
Vrijwilligers noodopvang Lexmond naarstig op zoek naar koffers voor vertrekkende vluchtelingen
Vrijwilligers van de noodopvang voor asielzoekers in Lexmond, hebben online een oproep gedaan: ze zijn hard op zoek naar koffers voor de vertrekkende bewoners van de opvang. ‘Kwamen aan met alleen een plastic tasje’.