Volledig scherm
Hardinxvelders, en met name kinderen, zouden meer moeten bewegen. Foto ter illustratie. © Pix4Profs/Marcel Otterspeer

Hardinxvelders sporten nog te weinig, gemeente komt met plan om dat te verbeteren

Hardinxvelders sporten minder dan landelijk het geval is. Gemeente, clubs en scholen bundelen hun krachten om daarin verandering te brengen.  

Hardinxveldse kinderen zijn relatief minder vaak lid van een sportvereniging dan het landelijke beeld laat zien. Vooral in de leeftijdscategorie 10 tot en met 15 jaar zijn de verschillen groot: 64 procent tegenover 74 procent. De gemeente, scholen (sport)verenigingen, particuliere sportaanbieders en welzijnsorganisaties slaan daarom de handen ineen om daar verandering in te brengen.

Ambities

Zo is er een sportakkoord gesloten tussen de verschillende partijen, waarin 6 ambities zijn vastgelegd. De komende tijd worden de plannen verder uitgewerkt met als doel de gezondheid en vitaliteit van de inwoners te bevorderen en zoveel mogelijk mensen aan het sporten te krijgen.

Het devies daarbij is dat iedereen moet kunnen sporten, ongeacht leeftijd, afkomst, religie en eventuele beperkingen. De partijen zijn zich er echter van bewust dat dat alleen kan als sportverenigingen financieel en organisatorisch gezond zijn. Om die reden worden plannen gemaakt om meer sportleden te werven en te behouden. Ook het werven van voldoende vrijwilligers hoort hierbij.

Quote

De enthousias­te stimuleren­de ouder aan de zijlijn kan wel eens doorschie­ten naar een net iets te fanatieke ouder

Gemeente Hardinxveld-Giessendam

Verder wordt gekeken naar een slimmer en efficiënter gebruik van sportaccommodaties in Hardinxveld-Giessendam. Ook wordt onderzocht of kinderen op een laagdrempelige manier verschillende sporten kunnen uitproberen.

Doorschieten

De ondertekenaars van het sportakkoord willen ook iets doen aan hoe er binnen sportclubs met elkaar wordt omgegaan. ,,De enthousiaste stimulerende ouder aan de zijlijn kan wel eens doorschieten naar een net iets te fanatieke ouder. Dat kan zorgen voor onwenselijke spanning en negativiteit. Ook pesten en geen respect hebben voor elkaar kan zich voordoen’’, schrijven burgemeester en wethouders.

Ook ouderen zouden meer moeten bewegen. Zo’n 57 procent van de Hardinxvelders van 65 jaar en ouder voldoet aan de norm ‘gezond bewegen’. Landelijk gezien ligt dat op 67 procent.