Volledig scherm
Het Hobbelpaardje/'t Knaapje. © Cor de Kock

Hardinxveld over illegale kledingzaak: ‘Vier winkelpanden leeg in centrum’

In het centrum van Hardinxveld-Giessendam staan momenteel vier winkelpanden leeg. Dat antwoordt het college op vragen van de ChristenUnie. De partij wilde weten hoe erg het gesteld is met de leegstand, als een in een woonhuis gevestigde kledingzaak na 21 jaar alsnog naar een winkelpand in het centrum moet verhuizen.

De onderneemsters, die aan de Binnendams tweedehands kinderkleding en dito speelgoed voor een zacht prijsje verkopen, zeggen de huur voor een winkelpand in het centrum niet te kunnen betalen en daarom moet Het Hobbelpaardje/’t Knaapje voor eind januari sluiten, vrezen ze.

Dat de zaak 21 jaar ongemoeid is gelaten, komt omdat Hardinxveld-Giessendam pas in actie moest komen toen iemand vorig jaar een klacht indiende. Die klacht ging, zo blijkt nu, ook over de brandveiligheid in Het Hobbelpaardje/’t Knaapje. Volgens de onderneemsters is de situatie vorig jaar nog goedgekeurd door de brandweer.

Verplicht

De gemeente is bij iedere klacht wettelijk verplicht om na te gaan of er geen overtredingen zijn. Dat bleek zo te zijn: in het pand mag gewoond worden, maar er mag geen winkel in. Hardinxveld heeft daarop uitgezocht of de zaak niet alsnog gelegaliseerd kon worden. Dat bleek niet mogelijk.

De kregen een jaar de tijd om een oplossing te vinden. Dat jaar is bijna om. Een petitie om de zaak te laten voortbestaan is inmiddels door honderden mensen ondertekend.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!