Volledig scherm
De initiatiefnemers vragen iedereen om op 7 november roze en paars gekleurde haarspeldjes te dragen. © Angela van der Pluijm

Haarspeldjes in strijd tegen Q-koorts

De initiatiefnemers van de crowdfundactie om geld op te halen voor onderzoek naar kinderen met Q-koorts, vragen iedereen om woensdag 7 november roze en paars gekleurde haarspeldjes te dragen om extra aandacht te vragen voor de actie.

Het is de bedoeling dat de haarspeldjes in een roze- en paarsgekleurd kruis worden gedragen. Met de geldinzameling hopen de initiatiefnemers een half miljoen euro op te halen. het geld kan worden gebruikt voor meerjarig onderzoek naar de behandeling van Q-koorts bij kinderen.

,,Kijk ieder half jaar hoe het met ze gaat. Wat ze nodig hebben. Er is geen speciale afdeling waar we terecht kunnen'', zegt Angela van der Pluijm uit Hank. Haar 7-jarige dochter Emma heet het Q-koortsvermoeidheidssyndroom (QVS). ,,Als ze gilt van de pijn en over de grond kruipt dan voel ik me behoorlijk machteloos. Ik heb het gevoel dat ik nergens terecht kan."

Onlangs werd bekend dat de overheid 14,5 miljoen euro beschikbaar heeft gesteld om Q-koortspatiënten te compenseren. Echter, alleen mensen die tussen 1 januari 2007 en 31 december 2011 besmet zijn geraakt, komen voor een 'financiële genoegdoening' in aanmerking. Voor Emma, maar ook andere patiënten, wordt niets geregeld. Om die reden is Van der Pluijm een inzamelingsactie gestart. Er is al bijna 1000 euro gegeven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hank en omstreken? Schrijf je hier in!