De Brug bij Keizersveer over de Bergse Maas
Volledig scherm
De Brug bij Keizersveer over de Bergse Maas © Dreamstime

Grote zorgen om verkeersveiligheid in Hank na het verleggen van afrit A27

Bewoners in Hank vrezen dat de verkeersveiligheid in hun dorp aanzienlijk verslechtert nadat de afrit van de A27 vanuit de richting Breda naar hun dorp opschuift. Onder de naam ‘Belang van de Hang’ zijn ze een online-petitie gestart om aandacht te vragen voor het toekomstig probleem.

Bij de verbreding van de A27 verdwijnt afrit 21 Hank- Dussen die nu nog pal achter de Brug bij Keizersveer ligt. Automobilisten gaan volgens de plannen van Rijkswaterstaat dan ter hoogte van het viaduct over provinciale weg N283 de snelweg af. De huidige afrit ligt te kort achter de brug over de Bergse Maas. Deze wordt namelijk vervangen door twee bruggen met een hogere doorvaarthoogte dan de huidige brug.

Doorstroming

De nieuwe afrit komt op ongeveer gelijke hoogte van de toerit richting Breda te liggen. ,,Al het verkeer van de A27 dat van de afrit komt of vanuit Hank via de oprit de snelweg op wil, rijdt straks via de route Kerkstraat-Jachtsloot of via Beatrixstraat’’, vreest ‘Belang van de Hang’. ,,De plannen van Rijkswaterstaat zijn gebaseerd op hetgeen wenselijk en - vooral - betaalbaar is voor een goede doorstroming van de A27 en de ontsluiting van de gebieden die grenzen aan het traject tussen Houten en Hooipolder.’’

De gevolgen die de verbreding met zich meebrengt voor de dorpen en de steden langs de snelweg, zijn volgens ‘Belang van de Hang’ de verantwoordelijkheid van de lokale overheid. ,,Het is tijd om de lokale politiek daarop te attenderen,’’ aldus de petitie-opstellers. Ze hebben inmiddels ruim honderd handtekeningen verzameld.

Ze maken zich zorgen over de routes voor het landbouwverkeer in het gebied. Ook dat komt mogelijk dwars door het dorp, zo vrezen zij.