Groeten uit rustig Rumpt, waar nieuwkomers hartstikke welkom zijn
Fotograaf Cor de Kock neemt regelmatig een kijkje bij toeristische trekpleisters in de regio. Vandaag bezoekt hij Rumpt.
Rumpst, Rumede, Romde en Rumt: zo heette het eeuwen geleden, maar vandaag de dag kennen we het fijne dorp aan de Linge gewoon als Rumpt. Het West Betuwse dorp telt nu 900 inwoners en dat mag van de dorpelingen wel netjes afgerond worden naar 1000.
Dat gebeurt ook: er komen in ieder geval 33 nieuwe huizen bij op korte termijn. Zowel jonge als oudere inwoners riepen al in 2015 dat er wel wat meer huizen bij mogen, zij staan te popelen.
Maar je hoeft je er natuurlijk niet meteen permanent te vestigen. Rumpt is ook voor dagjesmensen of een weekendje weg in eigen land heel geschikt. Kom vooral eens fietsen, spoort de gemeente West Betuwe landgenoten uit andere streken aan. En als je dat in juni doet is de jaarlijkse optocht met praalwagens een waar hoogtepunt.
Nog een hoogtepuntje is de Boutensteijnse Sluis, onderdeel van de Boutensteinse Wetering, gegraven in 1316. De sluis, een Rijksmonument, is in 1999 helemaal gerestaureerd en zeker het bekijken waard. Niet onbelangrijk: er ligt een fijne theetuin.
Verder kent Rumpt twee kerken: het monumentale Rooms-Katholieke Rumpts kerkje aan de Schuttersteeg, de eigenaren geven maar al te graag een rondleiding, waarbij de prachtige tuin niet wordt overgeslagen. De andere kerk is van de hervormde gemeente: de middeleeuwse kerk aan de Middenstraat (foto). En zo zijn er nog meer schitterende panden het bekijken waard. De rustgevende natuur en volle fruitboomgaarden doen de rest.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMMet video's
Dermatoloog over huidkanker: ‘Huidkleurig bultje dat snel groeit? Dan meteen naar de dokter’
-
Groeten uit Zwijndrecht, waar je veel meer hebt dan het mooiste uitzicht op Dordrecht
Fotograaf Cor de Kock neemt regelmatig een kijkje bij toeristische trekpleisters in de regio. Vandaag is hij met zijn camera in Zwijndrecht. -
Groeten uit Beesd, dat vooral bekend is om het landgoed Mariënwaerdt
Fotograaf Cor de Kock neemt een kijkje bij toeristische trekpleisters in de regio. Vandaag is hij in Beesd, een Gelders dorp langs de Linge, dat vaak in een adem wordt genoemd met landgoed Mariënwaerdt. -
PREMIUMmet inbraakcijfers
Een jaar lang geen inbraken: wat is het geheim van Gendt? ‘Dit is geen toevalstreffer’
GENDT - Een jaar lang bleef Gendt in 2022 gevrijwaard van woninginbraken. Bijzonder voor een dorp met zevenduizend inwoners. En toch verbaast het de wijkagenten Marco Willemsen en Frans Nijholt niet. -
PREMIUMDe erfenis
‘Wij dachten altijd dat oom Henk glazenwasser was, maar dat bleek niet zo te zijn’
Carla (59) en twee andere familieleden bleken de enige bloedverwanten en erfgenamen te zijn van oom Henk. Een erfenis kan je leven veranderen. In deze serie deelt elke week iemand zijn of haar verhaal.
-
NIEUWS GEMIST? | MET VIDEO
Kapper wast ruim een miljoen euro wit • Varkens gered van wisse dood • Klimaatactivisten toch A12 op
-
-
-
Op deze plekken kun je een elektrische auto beter niet opladen
Het scheelt flink in de portemonnee waar je in ons land je auto oplaadt. In ondergrondse parkeerplaatsen is het altijd duur. Daar ben je gemiddeld 16,8 procent duurder uit dan elders in de gemeente. -
PREMIUMCOLUMN
Het Doelendrama: wie wordt door wie genaaid?
Zomer 2020 presenteerde Pandemonium een plan om de Nieuwe Doelen te verbouwen tot een anderhalve meter theater. Peeriscoop, ’t Pand en de IFFG konden uitvoeringen laten plaatsvinden en er was ruimte voor amateur voorstellingen. Op dat moment een uitstekende noodoplossing.