Volledig scherm
Herwijnen heeft een ooievaarsopvang, die wordt gerund door Piet van Andel. © Cor de Kock

Groeten uit Herwijnen

Fotograaf Cor de Kock bezoekt regelmatig plaatsen in de regio. Om de week komen de mooiste foto’s in de rubriek Groeten uit. Deze week keek hij rond in Herwijnen. 

Zo nu en dan karnen Dittie en Govert van Zee in hun Herwijnse woning roomboter. De melkbus met rauwe vette melk staat bij de houtgestookte kachel om op temperatuur te komen en de melk te verzuren. Daarna begint het proces. Dittie karnt en Govert schilt de aardappelen.

Fruitteler Hans van Krieken is met zijn collega al weken bezig met het snoeien van de fruitboomgaard. Ook in Herwijnen: het peilhuisje uit 1874, het enige bewaard en intact gebleven peilschrijverstation in Nederland. Rond 1900 waren er nog zo'n honderd van dit soort huisjes. Het huisje dat de waterstand in de rivier zuiver kon meten is tot 1989 in gebruik geweest als waterpeilstation.

Het dorp in de gemeente West Betuwe heeft ook een ooievaarsopvang, die wordt gerund door Piet van Andel. Ooievaars die ziek zijn of op een andere manier hulpbehoevend krijgen de kans om in de opvang aan te sterken.

Jan en Alie de Fockert hadden vroeger een elektro- en installatiebedrijf. Tegenwoordig is in het pand aan de Achterweg een museumwinkel gevestigd.

In eerdere afleveringen van Groeten uit bezocht Cor de Kock WerkendamDussenMeerkerkGroot-AmmersGorinchemDe DonkNieuwpoortKinderdijk en Leerdam

Volledig scherm
Zo nu en dan karnen Dittie en Govert van Zee in hun Herwijnse woning roomboter © Cor de Kock
Volledig scherm
Het peilhuisje uit 1874, het enige bewaard en intact gebleven peilschrijverstation in Nederland. © Cor de Kock
Volledig scherm
Fruitteler Hans van Krieken is met zijn collega (r) al weken bezig met het snoeien van de fruitboomgaard. © Cor de Kock
Volledig scherm
Jan en Alie de Fockert hadden vroeger een elektro- en installatiebedrijf, maar tegenwoordig is in het pand een museum gevestigd. © Cor de Kock

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Herwijnen en omstreken? Schrijf je hier in!