Ten zijden van de vrijstaande woningen aan de Componistenlaan ligt het perceel waarop de nieuwbouw is gepland. Er staat nu een bedrijfswoning en bedrijfsgebouwen.
Volledig scherm
Ten zijden van de vrijstaande woningen aan de Componistenlaan ligt het perceel waarop de nieuwbouw is gepland. Er staat nu een bedrijfswoning en bedrijfsgebouwen. © Google Earth

GroenLinks boos over bouwplan in het groen langs de Gorcumse Lingsesdijk

Onvoorstelbaar. Zo omschrijft de fractie van GroenLinks in Gorinchem het bouwplan voor het perceel Lingsesdijk 45-45a. Op de locatie wil een projectontwikkelaar vijf nieuwe huizen bouwen, naast de al bestaande bedrijfswoning op het perceel.

Het beoogde bouwgebied aan de Lingsesdijk kent een historie. Er stond ooit een oude watermolen met houtzagerij en een bedrijfswoning. Het perceel heeft nog steeds een bedrijfsbestemming. ,,Het idee van het college van burgemeester en wethouders is nu om dit te wijzigen in woonbestemming. Tot zover kunnen we die gedachte volgen’’, meldt de fractie van GroenLinks op haar Facebookpagina.

Waarmee de politieke partij veel meer moeite heeft, is dat voor de ontwikkeling van het plan het college bereid zou zijn gemeentelijk groen te verkopen. ,,Voor GroenLinks is dit onvoorstelbaar. Gelukkig moet de gemeenteraad nog goedkeuring geven aan de bestemmingswijziging voordat dit bouwplan door kan gaan. Wij vinden het onaanvaardbaar om een stuk natuurgebied te verkopen zodat een ontwikkelaar daarmee winst kan maken.’’

Het verhaal gaat onder het Facebookbericht verder.

Positief

Burgemeester en wethouders gaven dit voorjaar al aan dat ze ‘in beginsel positief staan tegenover het wijzigen van een bedrijfsbestemming naar een woonbestemming’. Omdat dit op grond van het huidige bestemmingplan niet kan, moet dat gewijzigd worden. ,,Uitgangspunt is dat de voorgenomen ontwikkeling op zichzelf staat en niet aansluit op de bestaande Donken.’’ Die wijk ligt rechts van het perceel. Aan de noordzijde grenst het aan de tuinen van de vrijstaande woningen aan de Componistenlaan.

De verkoop van gemeentegrond aan de ontwikkelaar werd in het voorjaar niet benoemd. Volgens GroenLinks gaat het om een stukje bos wat dus dreigt te verdwijnen. ,,In de gemeente wordt druk gezocht naar locaties om een tiny forest te realiseren, terwijl we er hier al één hebben’’, luidt het argument.

De gemeenteraad zal sowieso moeten instemmen met de wijziging van het bestemmingsplan voordat het bouwplan kan doorgaan. GroenLinks hoopt meerdere partijen aan zijn zijde te krijgen.

Commotie

Zo’n vijf jaar geleden zorgde aanpassingen daarin voor commotie in de buurt. De gemeente Gorinchem liet de mogelijkheid open om op het hele perceel bedrijfsactiviteiten uit te voeren Ook al werd al jaren maar op een klein deel van het terrein gewerkt.

Wijkbewoners stapten hierop naar de Raad van State. Die stelde hen in gelijk en gaf de gemeente Gorinchem de opdracht dit deel van het bestemmingsplan te herschrijven. Dat lijkt vooralsnog niet gebeurd.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!