Volledig scherm
Een bestrijder aan het werk in Sleeuwijk, hier op archiefbeeld. © Cor de Kock

Gorinchem wil afspraken met rupsverdelgers voor volgend jaar

Gorinchem wil voor volgende zomer afspraken maken met bestrijders van de eikenprocessierups. Op dit moment is de wachttijd drie tot vier weken.

Gorinchem kampt net als de rest van Nederland met eikenprocessierupsen. Toch valt het hier mee, vergeleken met andere plekken. ‘De aantallen eiken zijn hier niet zo groot als in Oost-Nederland of delen van Noord-Brabant'.  Dat schrijf Gorinchem in antwoord op raadsvragen van fractie Van Maaren over de overlast door eikenprocessierupsen.

Voor zover bekend zitten er op twintig locaties in Gorinchem eikenprocessierupsen. Kleine nesten ruimt de gemeente zelf, voor grote uitbraken wordt een extern bedrijf ingehuurd. Die bedrijven hebben het zo druk, dat de wachttijd drie tot vier weken is. 'Voor volgend jaar willen we afspraken met deze bedrijven maken, zodat we zeker zijn van de beschikbaarheid’, aldus het college in de antwoorden.

Intussen komen er ook vleermuiskasten en nestkastjes voor koolmeesjes. Dat zijn de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups. Om een volgende uitbraak te beperken wordt er bovendien gevarieerd met boomsoorten als er nieuwe bomen worden geplant.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!