Volledig scherm
Een van de opties is om de bestaande parkeergarages, zoals de Kweeklust, uit te breiden. © Cor de Kock

Gorinchem onderzoekt uitbreiding parkeergarages om parkeerdruk te verminderen

De parkeerdruk in Gorinchem is ondanks maatregelen nog steeds hoog. Het stadsbestuur verwacht dat de vorig jaar genomen maatregelen nog niet genoeg zijn en onderzoekt of parkeergarages en -terreinen kunnen worden uitgebreid.

Vooral ’s avonds en ’s nachts is het flink zoeken naar een parkeerplek in de stad. Het zuidelijke deel van de benedenstad is het drukst bezet, meldt de gemeente Gorinchem. Vorig jaar presenteerde het stadsbestuur maatregelen om de druk te verlichten. Eind vorig jaar ging een deel van die maatregelen in. Hoewel nog niet alle effecten zichtbaar zijn, verwacht het college dat de maatregelen niet voldoende zijn.

Voor binnenstadbewoners werd vastgesteld dat zij hun eerste auto weliswaar op straat mogen parkeren. Maar huishoudens met twee wagens worden gestimuleerd om die elders, bijvoorbeeld in de garage, te stallen. Dit door de straatvergunning voor een tweede wagen flink duurder te maken. Uit onderzoek blijkt dat die maatregel al effect heeft, maar nog niet voldoende is.

Begin deze maand werd bekend dat Gorinchem ook de parkeerplaats Buiten de Waterpoort voor 90.000 euro veiliger maakt, zodat het aantrekkelijker wordt er te parkeren.

Uitbreiding

Intussen wordt ook voorzichtig gekeken naar uitbreiding van bestaande parkeerplekken zoals garage Kweeklust of de parkeerplaatsen aan de Bagijnenwal. Daar kan gebruik worden gemaakt van het hoogteverschil, hebben stedenbouwkundigen geopperd.

Dat zou mogelijk 162 extra parkeerplaatsen opleveren, al moet er wel eerst archeologisch onderzoek worden gedaan. Verder kan bij het Fortes Lyceum mogelijk een parkeergarage komen in overleg met het schoolbestuur.

Opties

Het Gorcumse college kijkt serieus naar al die opties, uiteindelijk is het aan de gemeenteraad om wel of niet akkoord te gaan.

Vorig jaar bleek dat in Gorinchem meer parkeervergunningen voor parkeren op straat zijn uitgegeven dan er plaatsen zijn. In totaal waren er toen 2137 voertuigen met een parkeervergunning voor parkeren op straat, terwijl er 1998 plaatsen waren.

Inmiddels zijn er her en der iets meer parkeerplaatsen bijgekomen in de stad, maar dat zijn er nog niet voldoende om de grote parkeerdruk weg te nemen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!