Volledig scherm
Bouwen in de Lingewijk in april 2016. © Cor de Kock

Gorinchem legt ruim één miljoen euro toe op grond Lingewijk-Zuid

De gemeente Gorinchem heeft ruim één miljoen euro verlies geleden op de verkoop van bouwgrond in Lingewijk-Zuid. De grootschalige opknapbeurt van de wijk die door groot-industrieel Willem de Vries Robbé werd ontwikkeld, heeft ruim tien jaar geduurd.

Het verlies blijkt uit het meerjarenprogramma grondexploitaties van de gemeente Gorinchem. Hierin houdt ze onder meer bij hoe het staat met de aankoop en verkoop van bouwgrond.

De boeken voor de aanpak van de Lingewijk-Zuid zijn eind vorig jaar gesloten. De gemeente kon niet anders dan rode cijfers schrijven. Ze maakte zo’n 1,3 miljoen euro verlies op de verkoop van bouwgrond voor nieuwbouw. Ook voor Lingewijk-Noord staat een verlies in de boeken: ongeveer driekwart miljoen euro.

Gorinchem heeft nog steeds veel schuld als het gaat om de kosten van onverkochte bouwgrond. De verwachting is nu dat de gemeente in totaal ruim 14 miljoen euro gaat toeleggen. In die kosten zijn ook kosten van rentes meegenomen.

Economische crisis

Over het geld van die grondaankopen moet rente worden betaald. De leningen zijn inmiddels overgesloten waardoor Gorinchem iets goedkoper uit is: het zorgt ervoor dat de rentekosten met ruim één miljoen euro omlaag kunnen.

De gemeente heeft de schulden opgebouwd door in de jaren 90 veel bouwgrond te kopen. Het idee was om hier woningen en bedrijfsterreinen te ontwikkelen. Maar door het uitbreken van de economische crisis kwam er van die plannen weinig terecht. De grond bleef braak liggen en de rentekosten moesten worden betaald.

Schuld per inwoner

Hierdoor ontwikkelde Gorinchem een flinke schuld per hoofd van de bevolking. Dat is volgens de meest recente cijfers 3793 euro per bewoner. En ook dit getal is gunstiger dan vorig jaar. Toen was de schuld nog 4087 euro per inwoner. Met dat bedrag stond Gorinchem in 2018 twaalfde in de ranglijst van gemeenten met de hoogste schulden.

Niet alle projecten zijn in het meerjarenprogramma grondexploitaties terug te vinden. De financiële gevolgen van de ontwikkeling van nieuwbouwwijk Hoog Dalem worden buiten deze cijfers gehouden.

Voor de ontwikkeling van deze wijk is de gemeente een samenwerking aangegaan met enkele aannemers. Hiervoor is een aparte organisaties opgericht, de zogeheten commanditaire vennootschap Hoog Dalem. De kosten van de grondexploitaties worden gedeeld met aannemers Heijmans en AM. De gemeente en de aannemers nemen elk vijftig procent voor hun rekening. Er loopt overigens nog een rechtszaak over een miljoenenclaim van een voormalig grondeigenaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!