Volledig scherm
De Vereniging van Eigenaars van deze flat aan de Smedenstraat besloot onlangs om de afvoer van het regenwater los te koppelen van de vuilwaterriolering. © Cor de Kock

Gorinchem gaat bewoners van wooncomplexen helpen met energieplannen

Bewoners van wooncomplexen in Gorinchem krijgen hulp van de gemeente als het gaat om het maken van plannen voor energiebesparing. Die heeft daarvoor een bedrag van bijna 100.000 euro in kas zitten.

Burgemeester, wethouders en raadsleden hebben deze zomer besloten om komende jaren 600.000 euro te investeren in duurzaamheidsmaatregelen. Zo gaat een groot deel van dit geld naar de aanleg van een warmtenet in de Gildenwijk. Hierdoor kunnen woningen van het gasnet af.

Het stadhuis wordt ook aangesloten op het warmtenet. Al gebeurt dit pas aan het eind van het project dat in meerdere fases wordt uitgevoerd. In het stadhuis wordt voordat het zover is een waterstofgenerator geplaatst die het gebruik van aardgas reduceert.

Aanpakken

Na deze investeringen houdt Gorinchem nog 98.520 euro over. Dat geld wordt dus geïnvesteerd in het maken van energieplannen voor wooncomplexen met Verenigingen Van Eigenaars (VVE’s). De gemeente praat met Stichting Volkshuisvesting hoe ze dit het best kan aanpakken.

Gorinchem telt er op papier zo’n vierhonderd VVE’s, waarvan ongeveer 80 procent bestaat uit complexen met enkele woningen. De gemeente grijpt het subsidieaanbod aan om gelijk alle gegevens van de VVE’s te actualiseren. Er zijn overigens al VVE’s die zelf aan de slag zijn gegaan met duurzaamheid, zoals aan de Smedenstraat. Daar is de regenwaterafvoer ontkoppeld van de vuilwaterriolering.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!