Kaasboer Den Dekker staat in de nieuwe opstelling dichter bij de kerk. Zijn buurman - visboer Atlanic - staat niet langer naast hem, maar aan de achterzijde van zijn kraam.
Volledig scherm
Kaasboer Den Dekker staat in de nieuwe opstelling dichter bij de kerk. Zijn buurman - visboer Atlanic - staat niet langer naast hem, maar aan de achterzijde van zijn kraam. © Ricardo Smit

Gorcumse weekmarkt weer compleet met alle kramen en éénrichtingsverkeer

Alle marktkooplui zijn sinds kort weer terug op de Gorcumse weekmarkt die op maandag wordt gehouden. Al is het wennen voor het winkelend publiek, want niet iedereen staat op zijn vertrouwde plek en er is éénrichtingsverkeer.

In Dordrecht zijn de marktkooplui vrijdag voor het eerst weer op volle sterkte. Die stad verbood de markt zeven weken geleden om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Eind maart ging het verbod op grote weekmarkten in. Markten met maximaal tien kramen die levensmiddelen aanboden, waren wel toegestaan.

 Algeheel verbod 

Voor de gemeente Gorinchem was die instructie reden om de weekmarkt niet te verbieden. Er staan in de Arkelstad exact tien verkopers met groenten, fruit, eieren, kaas, vis en brood. Een week later koos burgemeester Reinie Melissant alsnog voor een algeheel verbod. ,,De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid heeft één lijn getrokken’’, luidde het argument.

Die lijn is inmiddels losgelaten, want de marktkooplui zijn al twee weken op volle sterkte, zo blijkt. Het marktterrein is opnieuw ingedeeld. Verkopers die een kraam huren bij de gemeente staan aan de achterzijde van het Gorcums Museum. Alleen aardappelboer John Kruythof staat Achter de Kerk. Marktkooplui met verkoopwagens zijn verdeeld over Achter de Kerk en de Groenmarkt. Voor het publiek geldt een verplichte looproute.     

De nieuwe opstelling van de Gorcumse weekmarkt. Met verplichte looproute.
Volledig scherm
De nieuwe opstelling van de Gorcumse weekmarkt. Met verplichte looproute. © Gemeente Gorinchem