Volledig scherm
Het portret van regent Abraham Van Hoey werd maandagavond onthuld. © Cor de Kock

Gorcumse burgemeester onthult superselfie uit 18e eeuw

Historische Vereniging Oud Gorcum heeft met hulp van de Vereniging Rembrandt en de gemeente het bijna driehonderd jaar oude portret van regent Abraham Van Hoey (1684-1766) op de kop weten te tikken. Burgemeester Reinie Melissant, Marloes van Leersum (Vereniging Rembrandt) en Paul Mulders (voorzitter historische verenging) onthulden vanavond het doek in theater Peeriscoop. Er hangt een prijskaartje van 31.500 euro aan.

Het 18e-eeuws portret is een soort van superselfie. Van Hoey, die een groot deel van zijn carrière als ambassadeur voor Holland aan het Franse hof sleet, deed voor zijn portret een beroep op een meester-schilder uit die tijd. 

Hij strikte de Fransman Hyacinthe Rigaud, de Anton Corbijn van zijn tijd. De schilder portretteerde vorsten en andere hoogwaardigheidsbekleders. Onder hen de Franse Zonnekoning Louis XIV en Frederick IV, de koning van Denemarken en Noorwegen. Van Hoey betaalde 600 pond voor het werk dat hij in 1735 bestelde. Een jaar later was het portret klaar.

Speurtocht

Vereniging Rembrandt betaalt mee omdat er tot nu toe geen enkel schilderij van topmeester Rigaud in de Nederlandse musea te vinden was. Daaraan ging eerst een speurtocht in de archieven aan vooraf én werden experts in Frankrijk geraadpleegd.

,,We moesten natuurlijk wel zeker weten dat Rigaud de maker was én dat de man op het doek daadwerkelijk onze Abraham was’’, vertelt voorzitter Paul Mulders van de Historische Vereniging Oud Gorcum.  Want Van Hoey (1684-1766) had een neef die exact dezelfde voornaam had en ook nog in hetzelfde jaar geboren was. ,,Die neef werd geboren in Gorinchem. Abraham van ons schilderij kwam in Den Haag ter wereld, maar zijn acht broers en zussen werden allemaal in Gorinchem geboren.’’

Mogelijk beviel hun moeder, die van oorsprong uit Den Haag kwam, wel tijdens een familiebezoek. Maar dat laat zich niet achterhalen. ,,Abraham is hier in Gorinchem getrouwd en uiteindelijk ook in onze stad begraven, in de Grote Kerk. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld aan het Franse hof als ambassadeur voor de Staten van Holland. Hij heeft er meer dan twintig jaar doorgebracht in een politiek zeer bewogen tijd’’, zegt Mulders.

Lees verder onder de tweet.

Getipt

Van Hoey wordt door de Fransen gezien als een belangrijke diplomaat. Zijn portret hing al die jaren ook in dat land ergens aan een muur. ,,We werden getipt door een Nederlander die in de Franse galerie werkte. Daar werd het doek te verkoop aangeboden’’, zegt Mulders. ,,Hartstikke leuk natuurlijk. We wilden het graag hebben. Maar dat hebben we niet gelijk laten weten.’’

Het doek is vanaf woensdag in het Gorcums Museum te zien. ,,In de zaal met onze eigen historische collectie. Die gaan we overigens dit jaar compleet opnieuw inrichten. De presentatie is uit een tijd dat er nog geen mobiele telefoons waren. We willen die digitale mogelijkheden veel beter gaan benutten.’’ 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!