Ruim honderd belangstellenden kwamen donderdagavond naar het stadhuis voor de discussie over toekomst van cultuur in de stad.
Volledig scherm
Ruim honderd belangstellenden kwamen donderdagavond naar het stadhuis voor de discussie over toekomst van cultuur in de stad. © Anja Broeken/AD

Gorcumers massaal in gesprek over toekomst van cultuur in de stad

Gorcumers hebben massaal gehoor gegeven aan de oproep van de gemeente om mee te praten over de toekomst van de cultuur in de stad. Ruim over de honderd belangstellenden kwamen donderdagavond naar het stadhuis.

Bekende gezichten uit de Gorcumse culturele wereld, vertegenwoordigers van verenigingen en vrijwilligers van culturele instellingen, maar ook mensen uit het onderwijs schoven aan om hun mening te geven over de vraag hoe belangrijk cultuur voor hen is. Maar vrijwel gelijk ontstond er zorg of hun antwoorden daadwerkelijk in de Cultuurvisie van de gemeente zouden belanden. Alle aanwezigen gingen namelijk in groepen uiteen om aan hand van thema’s verder te praten. Al waren voor die gesprekken maar 20 minuten beschikbaar.

Het is niet voor het eerst dat  Gorcumers door de gemeente om hun mening worden gevraagd. Onder het vorige college waren er vergelijkbare sessies, onder meer in het inmiddels gesloten theater De Nieuwe Doelen. 

,,Het is zeker niet de bedoeling dat we die nu overdoen’’, lichtte wethouder Dick van Zanten donderdagavond desgevraagd toe. ,,Maar de maatschappij is de afgelopen jaren veranderd. Cultuur is minder elitair geworden. Wij willen als college op deze manier toetsen of de ambities die wij hebben voor onze Cultuurvisie de juiste zijn.’’

Ambities

Het college van burgemeester en wethouders wil investeren in onder meer de toekomst van theater De Nieuwe Doelen, het cultureel erfgoed en cultuureducatie. Het plan daarvoor moet eind november al bij de gemeenteraad liggen. 

De ambities van het college werden donderdagavond niet alleen toegelicht door de vakambtenaar, maar ook door de wethouder zelf. In persoon, maar ook in een video waarin diverse cultuuruitingen te zien waren. ,,Misschien leveren de sessies van vanavond nog nieuwe inzichten op die aan onze aandacht zijn ontsnapt’’, onderstreepte Van Zanten het nut en de noodzaak. 

Een daarvan werd in de loop van de avond al duidelijk. Meerdere Gorcumers stelden dat het voor de toekomst van de cultuur niet goed is wanneer deze moet functioneren op grond van marktmechanisme. ,,We moeten ons realiseren en misschien ook accepteren dat cultuur geld blijft kosten. En is dat zo erg?’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!