De rekening voor het afvoeren van afval in Gorinchem gaat omhoog.
Volledig scherm
De rekening voor het afvoeren van afval in Gorinchem gaat omhoog. © Ricardo Smit

Gorcumers gaan komend jaar meer betalen voor hun afval

Gorcumers gaan het komend jaar meer betalen voor het afvoeren van hun afval. Wie alleen woont, krijgt een rekening van 223 euro. Dat is vijftien euro meer dan dit jaar moet worden betaald. Meerpersoonshuishoudens krijgen te maken met een kostenstijging van negentien euro voor 2020. Zij betalen op dit moment 260 euro.

,,Het gemeentelijk uitgangspunt is dat de tarieven voor afvalverwerking kostendekkend zijn. Dit jaar leggen we als Gorinchem geld bij omdat we met wat onze inwoners betalen niet uitkomen’’, licht wethouder financiën Dick van Zanten de lastenverzwaring toe.

,,De verwerkingskosten van het huishoudelijk afval zijn dit jaar sterk gestegen. Die prijzen worden niet voor een jaar vastgesteld, zoals met de tarieven voor afvalstoffenheffing wel gebeurt.’’

Grofvuil bij wijkcontainers

Bovendien zorgt het plaatsen van grofvuil bij de wijkcontainers ervoor dat reinigingsdienst Waardlanden dit speciaal moet gaan ophalen. Ook dat kost geld. Gorcumers kunnen hun grofvuil zonder kosten aanmelden bij Waardlanden die het gratis komt afhalen nabij de woning. Alleen gebeurt dat op specifieke dagen.

De rioollasten blijven gelijk. Meerpersoonshuishoudens betalen 220 euro. Wie alleen woont, telt 176 euro neer. De onroerende-zaakbelasting in Gorinchem stijgt met 1,5 procent. Dit percentage is de zogeheten inflatiecorrectie.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!