Volledig scherm
Vrouwe Justitia. © ANP XTRA

Gorcumer zette legitimatiebewijzen agenten op facebook en krijgt geldboete

Een 55-jarige Gorcumer is vandaag veroordeeld tot een geldboete van 700 euro, voor het op facebook zetten van de identiteitsbewijzen van twee agenten. Die hadden op zijn bedrijfsterrein in Hardinxveld-Giessendam een opsporingsonderzoek uitgevoerd.

De Gorcumer, A.B., zag dat anders: volgens hem was er op 4 mei vorig jaar sprake van inbraak door de politiemannen. Dat herhaalde hij nog eens in de Dordtse rechtbank, waar hij terechtstond voor laster. ,,Ik heb die agenten betrapt. Volgens mij zijn ze hun boekje zwaar te buiten gegaan. Wat ze precies hebben gedaan en met welk doel, wil de politie niet zeggen.’’

‘Sneuneuzen’

Nadat B. de politiemannen had gevraagd om hun legitimatiepas, plaatste hij foto’s daarvan op facebook. ,,Braakschade aan luik en schuur. Bewakingscamera’s onklaar gemaakt en beelden gewist. Zijn beide agenten misschien op heterdaad betrapt geweest bij een privéklusje?’’, stond daar bij. Net als de term ‘sneuneuzen’.

De officier van justitie rekende hem dat zwaar aan. Volgens haar tastte B. met zijn online berichten de goede naam van de agenten aan. ,,Terwijl meneer wist dat wat hij schreef in strijd is met de waarheid’’, stelde zij. ,,De politiemannen hebben zich gelegitimeerd en in goed vertrouwen toegestaan dat een foto werd gemaakt. Dat wil echter niet zeggen dat die zo maar op facebook mogen worden geplaatst. En de manier waarop zet hen in een erg kwaad daglicht. Ze ondervinden daar in de dagelijkse praktijk hinder van.’’

Quote

Die term sneuneuzen is niet eens van mij, maar van iemand die reageerde op het bericht. Het woord staat ook niet eens in het woorden­boek. Hoe is dat dan strafbaar?

A.B. (55) uit Gorinchem

Laster bewezen

B. noemde dat ‘verzinsels’. ,,Feit en fictie worden door elkaar gehaald. Het zou goed zijn als naar het hele plaatje wordt gekeken’’, stelde hij meermaals. Hij zwaaide bovendien met een boek getiteld ‘Het O.M. in de fout’ en had een dossiermap met ‘eigen bevindingen’ meegenomen. De rechter wierp na enig aandringen weliswaar een vlugge blik door de stapel papieren, maar baseerde ze zich bij haar uitspraak uiteindelijk op het politierapport.

Op basis daarvan achtte ze laster bewezen. De eis van de officier van justitie van 700 euro boete - waarvan 400 euro voorwaardelijk - nam ze over. ,,Ook moeten per direct alle berichten offline’’, aldus de rechter.

Enkele bezwaren die B. op de valreep nog aanhaalde veegde ze daarmee van tafel. Hij stelde dat facebook ‘niets anders is dan de openbare ruimte’. ,,En mijn berichten zijn journalistieke teksten. Ik stel alleen vragen.’’ Ook zou volgens hem niet hijzelf maar zijn bedrijf terecht moeten staan. ,,De berichten heb ik op de facebookpagina van het bedrijf gezet. En trouwens, die term sneuneuzen is niet eens van mij, maar van iemand die reageerde op het bericht. Het woord staat ook niet eens in het woordenboek. Hoe is dat dan strafbaar?’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!