Volledig scherm
© ANP

GGD: meer besmettingen in Vijfheerenlanden door aanwezigheid verpleeghuizen

Het hogere aantal besmettingen met corona in Vijfheerenlanden, komt mogelijk omdat er in de gemeente veel zorginstellingen zitten waar het virus om zich heen greep. Dat schrijft de GGD Utrecht in een rapport over Covid-19 in de provincie. Voor het hogere aantal sterftegevallen in Vijfheerenlanden is nog geen verklaring. 

De gemeente Vijfheerenlanden had eerder bij de GGD Utrecht - die de verspreiding van het coronavirus monitort en de hulp in de provincie coördineert - om een verklaring gevraagd voor het hogere aantal besmettingen en sterftegevallen. In Vijfheerenlanden zijn 37 mensen overleden van wie bekend is dat zij besmet waren met het coronavirus. Bijna 250 inwoners zijn positief getest. 34 mensen uit de gemeente liggen nog in het ziekenhuis vanwege ernstige coronaklachten. 

Vijfheerenlanden valt op in de cijfers van deze regio, maar ook in de provincie Utrecht. Alleen in de stad Utrecht zijn meer mensen overleden aan de gevolgen van Covid-19. De GGD liet eerder weten dat een verklaring van die cijfers niet zo makkelijk te geven is. Vijfheerenlanden telt bijvoorbeeld niet veel meer ouderen dan andere gemeenten. Dat zou anders een verklaring kunnen zijn voor het hoge aantal overledenen, omdat inwoners boven de zeventig jaar het kwetsbaarst zijn als zij het virus oplopen. 

Hogere aantal sterfgevallen

Ook in het nieuwste rapport van de GGD geeft de instantie aan nog geen verklaring te hebben gevonden voor het hogere aantal sterftegevallen in Vijfheerenlanden (en de gemeenten Renswoude, IJsselstein en Oudewater). Wel durft de GGD voorzichtig aan te geven waar het hogere aantal besmettingen vandaan lijkt te komen in zowel Vijfheerenlanden als Oudewater en Lopik. 

,,Dat er in deze gemeenten wat meer positievere Covid-patiënten zijn, lijkt met name gerelateerd aan de aanwezigheid van instellingen met positieve geteste bewoners of zorgmedewerkers.’’ Op steeds meer verpleeghuizen lijkt het coronavirus inmiddels onder controle te zijn. Zo gaf zorgorganisatie Rivas aan dat de verpleeghuizen Lingesteyn in Leerdam en  het Laakse Hof in Lexmond weer coronavrij zijn.