Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Gemeente Vijfheerenlanden doet onderzoek naar verzakkingen

Vijfheerenlanden heeft geen meldingen van huiseigenaren gekregen over funderingsproblemen door een verzakte bodem, maar gaat wel onderzoek doen naar verzakkingen. Dat meldt het college.

Eén huiseigenaar heeft aan Vijfheerenlanden vragen gesteld over de mogelijke gevolgen voor zijn fundering van een lage grondwaterstand. Maar er zijn geen meldingen over schade door verzakking, aldus het college.

De ChristenUnie stelde onlangs dat er in een groot deel van de gemeente sprake is van problemen met funderingen. Vooral agrarische bedrijven zouden met verzakkingen kampen. In onder meer Schoonrewoerd en Meerkerk zouden oude boerderijen in de problemen komen door het lage waterpeil van afgelopen zomer. In zeker één geval wordt de voorgevel nu noodgedwongen gestut.

Hulp

De partij hoopt dat boeren en woningeigenaren hulp krijgen van de gemeente. Vijfheerenlanden kan dat doen door zich bij een landelijk fonds aan te sluiten dat gedupeerde woningeigenaren financieel tegemoet komt.

De gemeente laat weten te gaan onderzoeken of er sprake is van risico's en zo ja, hoe groot het probleem is. 'Een eerste verkenning aan de hand van een overzichtskaart over bodemdaling laat wel zien dat in Vijfheerenlanden vooralsnog niet een groot risico aanwezig is.' De grondwaterstand is hier niet te ver gezakt afgelopen zomer, aldus het college.

Hoewel de kwaliteit van de fundering de verantwoordelijkheid is van de pandeigenaar, wordt toch onderzocht of deelname aan het fonds voor funderingsherstel nodig is.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!