De nieuwe plantenbakken in Hank.
Volledig scherm
De nieuwe plantenbakken in Hank. © Gemeente Altena

Gemeente past plantenbakken in Hank aan na commotie

De gemeente Altena heeft op de Kerkstraat in Hank nieuwe plantenbakken geplaatst. Ze zijn kleiner en lager en anders neergezet, waardoor er meer ruimte ontstaat voor fietsers. De vorige plantenbakken leidden de afgelopen maanden tot heftige emoties in het dorp. Ze werden zelfs in brand gestoken.

De gemeente haalde de oude bakken onlangs weg vanwege de kermis en de 66e wiellerronde van Hank die op en rond de Kerkstraat werd verreden. Inmiddels zijn er nieuwe bakken geplaatst, waarin nu ook planten staan. ,,We hebben geluisterd naar de ideeën en wensen van bewoners tijdens de inloopavond. En met de plantjes erin ziet het er een stuk gezelliger uit toch?’’, schrijft de gemeente op haar Facebookpagina.

Begin mei ontstond commotie. De bakken waren er zonder de buurt in te lichten geplaatst met als doel de verkeersveiligheid te verhogen. Maar volgens omwonenden werd het omgekeerde bereikt: ,,De bakken zijn zo hoog dat een kind erachter verdwijnt’’, liet Ger van Velthoven van bewonersgroep Belang van de Hang toen weten. ,,Vrachtwagenchauffeurs moeten bovendien langs de bakken manoeuvreren. Dat kan alleen maar door gebruik te maken van de fietsstrook. Hoe kan een gemeente zoiets bedenken? Ongelofelijk.’’ Andere buurtbewoners reageerden milder.

Toch werd een paar dagen later een van de stenen bakken het doelwit van vandalen. Zo werd een autoband in de bak gelegd, met een brandbare stof overgoten en vervolgens aangestoken. Binnen een week was de andere bak aan de beurt. In augustus gebeurde het opnieuw.

De gemeente deed wel aangifte, maar voor zover bekend werd er niemand aangehouden. Wel heeft ze zich de afgelopen tijd gebogen over de vraag wat er met de bakken moest gebeuren. De gemeente denkt die met de kleinere en lagere bakken te hebben gevonden. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hank en omstreken? Schrijf je hier in!