Volledig scherm
Vuurwerkresten worden opgeruimd in Gorinchem. © Archieffoto Ricardo Smit

Geluidsmeters tegen vuurwerkoverlast in Gorinchem

Gorinchem gaat definitief een netwerk van geluidsmeters ophangen rond de jaarwisseling. Dit ‘vuurwerkdetectiesysteem’ brengt in kaart waar en wanneer er geknald wordt. Ook ‘hoort’ zo'n meter of het vuurwerk illegaal is.

Dat Gorinchem graag zo'n systeem wil, was al langer bekend. Inmiddels is het definitief, liet de gemeente maandagmiddag weten. De geluidsmeters gaan in werking vanaf 1 december en blijven hangen tot en met 15 januari. 

Zodra er een harde knal klinkt, krijgen zowel de gemeente als de politie de exacte locatie door. Op die manier kunnen ze in actie komen. Wie betrapt wordt en buiten de toegestane tijden (Op 31 december vanaf 18.00 uur tot 02.00 uur op 1 januari) knalt, kan een boete krijgen. Minderjarigen krijgen een verwijzing naar Bureau Halt. Het systeem maakt aan de hand van het volume onderscheid tussen legaal en illegaal vuurwerk, zo is de bedoeling.

Brief naar minister

De Gorcumse burgemeester Reinie Melissant heeft samen met andere burgemeesters uit Zuid-Holland-Zuid een brief naar Justitie-minister Ferdinand Grapperhaus gestuurd over de ‘aard en ernst van de  jaarwisselingsproblematiek’. Dit na zijn mededeling dat er waarschijnlijk onvoldoende politie beschikbaar om te controleren of een vuurwerkverbod wordt nageleefd. 

Een nieuw antwoord van de minister wacht Gorinchem niet af: het vuurwerkdetectiesysteem komt er, net als de eerder aangekondigde vuurwerkvrije zone rond het Beatrixziekenhuis, Rivas Gasthuis en het Gijs van Andelpark.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!