Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Geen vuurwerkvrije zones met oud en nieuw in Vijfheerenlanden

Er komen nog geen vuurwerkvrije zones in Vijfheerenlanden. Wel neemt de gemeente maatregelen om vernielingen rondom oud en nieuw tegen te gaan. Afgelopen jaarwisseling werd voor meer dan 20.000 euro aan schade aangericht.

Burgemeester Jan Pieter Lokker wil het schadebedrag van vernielingen komende jaarwisseling drastisch omlaag brengen. ,,Want elke euro die we uitgeven aan schade is er één te veel en kunnen we honderd keer beter besteden aan activiteiten die er wel toe doen in Vijfheerenlanden.’’

Om dat voor elkaar te krijgen, kondigt hij een scala aan maatregelen aan die de gemeente van plan is te nemen. Die variëren van het geven van voorlichting op scholen tot het verwijderen van objecten die gevoelig zijn voor vandalisme.

Vuurwerkvrij

Het instellen van vuurwerkvrije zones is nu nog een stap te ver, vindt de burgemeester. Die zones zijn voor de politie lastig te handhaven en zouden op weinig steun van inwoners kunnen rekenen. De gemeente wil volgend jaar wel onderzoek doen naar het instellen van vrijwillige vuurwerkvrije zones.

,,Dit geeft bewoners de kans om onderling te overleggen welke gebieden zij vuurwerkvrij zouden willen hebben.’’ Bewoners zijn dan zelf verantwoordelijk voor de handhaving van die zones.

Voor komende jaarwisseling wil de gemeente buurtbijeenkomsten organiseren, die ouders moeten aansporen om met hun kinderen over vuurwerk in gesprek te gaan. Ook worden er brieven gestuurd aan inwoners van wijken waar veel vuurwerkoverlast is.

Quote

In de voorgaande jaren gingen de meeste kosten naar bushokjes, ondergrond­se containers en verkeers­bor­den

Gemeente Vijfheerenlanden

Vandalisme

Vijfheerenlanden wil daarnaast preventief zaken weghalen die gevoelig zijn voor vandalisme. ,,In de voorgaande jaren gingen de meeste kosten naar bushokjes, ondergrondse containers en verkeersborden.’’ Dit jaar wil Lokker al vroeger beginnen met het afsluiten van prullenbakken en mogelijk het plaatsen van stevigere glasplaten in bushokjes.

Ook denkt de burgemeester aan het plaatsen van stickers op verkeersborden of prullenbakken, waarop staat hoeveel de herstelkosten zijn bij vernieling. ,,Er kan ook worden gekozen voor stickers met een afschrikwekkende boodschap, waarop staat dat vernielen kan worden bestraft met een gevangenisstraf en een geldboete.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Vijfheerenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!