Volledig scherm
Het bedrijf Chemours in Dordrecht. © ANP

Geen PFOA en GenX gevonden bij onderzoek naar zuivel en gras in de Alblasserwaard

Er zit geen PFOA en GenX in zuivel en gras uit de Alblasserwaard, heeft de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit bekend gemaakt. In eieren uit dit gebied werd wel PFOA gevonden, maar het gaat volgens de NVWA om een 'verwaarloosbaar lage hoeveelheid’. 

De stoffen PFOA en GenX zijn mogelijk kankerverwekkend en werden jarenlang uitgestoten door DuPont en Chemours in Dordrecht. Sinds 2012 wordt in plaats van PFOA de stof GenX gebruikt. Beide stoffen, gebruikt bij onder meer het produceren van teflonlaagjes in pannen, zitten in de grond, bleek al uit onderzoek. De Omgevingsdienst liet destijds weten dat het om ‘ongevaarlijke hoeveelheden’ ging. Toch besloot de NVWA een onderzoek te starten. Er werden meerdere monsters genomen van etenswaren uit deze omgeving.  

Het onderzoek van de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit startte voor de zomer in 2018. De gemeente Molenlanden schreef de organisatie eerder aan, omdat het volgens de gemeente te lang duurde voor de resultaten bekend werden gemaakt. ,,Het heeft flinke tijd geduurd voordat we nu eindelijk aan iedereen kunnen laten weten dat de uitslag van dit onderzoek goed is’’, zegt wethouder Teunis Jacob Slob. ,,En dat we PFOA niet of in enkele gevallen in een verwaarloosbare mate in onze voedselketen terugvinden.’’

Vervolgonderzoek

De NVWA dringt volgens de gemeente wel aan op vervolgonderzoek. ,,De gemeente Molenlanden zal er bij de betrokken instanties op aandringen dat dit advies wordt opgevolgd.’’

De gemeente Molenlanden heeft ook zelf onderzoek uitgevoerd naar de aanwezigheid van giftige stoffen. Het laatste deel van dat onderzoek wordt nu vergeleken met de bevindingen van de NVWA. In september wordt daar meer over bekend.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Molenlanden en omstreken? Schrijf je hier in!