Volledig scherm
De Gorcumse fotografe Mariëlle de Valk fotografeerde eerder deze flamingo's in het Grevenlingenmeer nabij Battenoord. Mogelijk komen de bezoekers van de Noordwaard uit die groep. © Mariëlle de Valk

Flamingo’s strijken neer in de Noordwaard bij Werkendam

Vier flamingo’s zijn neergestreken voor het broedeiland in de Kleine Noordwaard. Dat meldt boswachter Arie van Staatsbosbeheer vrijdagochtend.

Omringd door eenden en meeuwen waden de zuurstokroze vogels op hun lange poten door het water. Rustig op zoek naar voedsel. Mogelijk zijn de dieren afkomstig uit de groep die zich ophoudt in het Grevelingenmeer.

Eerste exemplaar

Het is niet voor het eerst dat in de Noordwaard bij Werkendam flamingo’s opduiken. Na de signalering van het eerste exemplaar in 2015 is de vogelsoort al meerdere malen gezien. Het was vogelspotter Joey Braat die de vogel in april 2015 als eerste zag. Het ging toen om één exemplaar.

De flamingo’s zijn niet vreemd in de Biesbosch, al was het wel bijna een eeuw geleden dat ze er voorkomen. De laatste flamingo werd in de jaren 30 van de vorige eeuw gezien. 

De terugkeer was voor de Statenfracties van CDA en CU/SGP vorig jaar reden om te vragen of de provincie Noord-Brabant de vogels bij haar natuurbeleid wilde betrekken. Die zag dat niet zitten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit de Werkendam en omstreken? Schrijf je hier in!