Volledig scherm
De kruising van de Bellefleur met de Goudreinet. Het is een van de gevaarlijke verkeerssituaties waarover het rapport rept. © Qphoto

Fietsersbond kritisch in rapport: ‘Fietsen in Hardinxveld is gevaarlijk’

De verkeerssituatie voor fietsers in Hardinxveld-Giessendam is op een aantal plekken erg onveilig en voldoet aan geen enkel vigerend voorschrift. Dat stelt de Fietsersbond Drechtsteden in een rapport. Ze adviseert snel maatregelen te nemen.

Een aantal leden van de regionale fietsersbond maakte onlangs meerdere fietstochten door het dorp, verkende kruisingen, maakte foto’s van opvallende punten en verkeerssituaties en besprak die met Veilig Verkeer Nederland en de politie. Ook werden Hardinxveldse beleidsstukken geraadpleegd. Conclusie: de gemeente heeft goede intenties, maar de werkelijkheid laat dat te weinig zien. ,,Het geheel duidt op gebrek aan constante belangstelling en/of budgetproblemen’’, schrijft de bond.

De meest gevaarlijke verkeerssituatie in de ogen van Fietsersbond Drechtsteden is de kruising van de Bellefleur met de Goudreinet. Daar wordt het fietspad onverwacht afgesloten met paaltjes die aan geen enkele norm voldoen: ze zijn zwart, van metaal, onzichtbaar in het donker en ‘niet ingeleid’. Dat wil zeggen dat fietsers van tevoren niet worden gewezen op de paaltjes.

Biggenruggen

Ook constateerde de bond dat er zogenoemde biggenruggen, een soort hoge betonnen bielzen met een ronde bovenkant, ‘her en der gestrooid’ zijn. ‘Bij een ongeluk wordt dit een dure zaak voor de gemeente’, vermeldt het rapport. De bond adviseert dan ook deze ‘ernstig gevaarlijke situatie’ per direct te verbeteren.

De bond is sowieso kritisch op het gebruik van paaltjes die midden op fietspaden zijn geplaatst. Ze zijn niet gemaakt van meeverend plastic, maar van metaal of steen, zijn slecht zichtbaar en in een groot aantal gevallen zelfs onnodig.

Versleten

Op de Kramsvogel, bij station Blauwe Zoom, Schapedrift, de kruising van de Nieuweweg met de Rivierdijk en bij de McDonald’s aan de Peulenlaan is de verkeerssituatie zo onduidelijk dat verkeersdeelnemers niet weten wat er van hen wordt verwacht. Ook ontbreken er volgens de bond routebordjes naar bijvoorbeeld het centrum en zijn markeringen op de weg in een aantal gevallen versleten. De bond adviseert de gemeente ook wat dit betreft maatregelen te nemen.

Het rapport is inmiddels aangeboden aan verkeerswethouder Theo Boerman. Via een gemeentewoordvoerder laat hij weten: ,,Goed dat Fietsersbond Drechtsteden dit heeft onderzocht. We hebben het rapport ontvangen en gaan kijken naar haar bevindingen. Indien nodig nemen we maatregelen om de deze situaties te verbeteren.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! Voor nieuws uit Gorinchem en omstreken, schrijf je hier in.