Volledig scherm
Gorinchem kreeg in 2016 twee Koreaanse beelden van de stad Seogwipo. Het zijn zogeheten dol hareubangs, poortwachters die bij de ingang naar de binnenstad staan. © Ricardo Smit

Everdien Hamann kritisch over plan van gemeente om Korea Festival te houden

Moet de gemeente Gorinchem wel een Korea Festival organiseren? Everdien Hamann, raadslid voor Gorcum Actief, heeft ernstige twijfels over die plannen. Het college van burgemeester en wethouders wil de inwoners op die manier kennis laten maken met de Koreaanse cultuur.

Vanuit het Aziatische land is de nodige belangstelling voor Gorinchem. De stad langs de Merwede is de geboorteplaats van Hendrick Hamel, een 17e eeuwse zeevaarder. De Gorcumer strandde in Korea nadat hij schipbreuk leed met VOC-schip de Sperwer. Zijn ervaringen, maar ook allerlei details over het leven in Korea beschreef Hamel in zijn scheepsjournaal. Hij was de eerste die het land zo uitgebreid beschreef en dat leverde hem een heldenstatus op, die hij tot op de dag van vandaag nog heeft.

In zijn eigen Gorinchem was Hamel in de vergetelheid geraakt. Tot het moment dat de Koreanen in de jaren negentig voor het eerst op de stoep stonden. Hamel is voor het Nederlands bedrijfsleven een ijsbreker, zo heeft burgemeester Reinie Mellissant inmiddels ontdekt tijdens een missie naar het land.

Evenementenbeleid

Hamann vraagt zich af of de gemeente niet voor de muziek uitloopt, omdat er nog geen evenementenbeleid ligt. Bovendien wil ze weten of het festival straks meetelt in de serie van maximaal acht festivals per jaar. ,,Kunnen we daarover van tevoren worden geïnformeerd? Nog voordat we het evenementenbeleid bespreken?’’

En dat de gemeente straks voor zo'n festival bij zichzelf een vergunning moet aanvragen, vindt ze ook niet zo handig. ,,Is dit geen belangenverstrengeling of oneerlijke concurrentie?’’, aldus Hamann.  

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!