Volledig scherm
Langs de A15 kun je 24 uur per dag en zeven dagen per week pakketjes ophalen en versturen. © Cor de Kock

Even een pakketje uit de muur halen kan naast de A15 bij Hardinxveld-Giessendam

In Hardinxveld kun je nu postpakketjes 'uit de muur trekken'. Langs de A15 staat de eerste pakketautomaat van Nederland.

PostNL plaatste de pakketautomaat maandag bij het tankstation en de Spar Express langs de A15 bij Hardinxveld-Giessendam. Het is niet de eerste pakketautomaat die het postbedrijf plaatst, maar wel de eerste die langs een snelweg is neergezet.

PostNL speelt met de automaten in op het feit dat er steeds meer online wordt geshopt. ,,Consumenten versturen en ontvangen steeds meer pakketten en PostNL biedt mensen daarom steeds meer opties voor de bezorging'', zegt woordvoerder Tessa de Jong.

Met de pakketautomaten heeft PostNL al ervaring opgedaan in onder meer Almere, Breda en Den Haag. In Nederland staan er nu zestig. ,,Dit geeft mensen de mogelijkheid om het pakket te halen of te brengen op een zelfgekozen moment. De automaat is zeven dagen per week, 24 uur per dag te gebruiken.''

Uitbreiding

Hoeveel automaten er uiteindelijk gaan komen in Nederland, is nog niet bekend, meldt PostNL. Maar zeker is dat het concept nog flink wordt uitgebreid. ,,We willen op grotere schaal ervaring met deze automaten opdoen. Uitbreiding naar andere steden zal spoedig volgen'', zegt De Jong.

Hoe gaat het in zijn werk? Bij het online bestellen kan er vaak voor de optie 'ophalen op een PostNL-locatie' worden gekozen. Vervolgens kan er worden gekozen voor de automaat langs de A15. De Jong: ,,De pakketautomaat bestaat uit meerdere kluizen in verschillende formaten voor pakketten.'' De pakketbezorger levert de bestelling rechtstreeks af bij de automaat, waarna ontvangers het pakket kunnen ophalen.

Omgekeerd kan ook. Een verzending of retournering kan worden aangemeld op de website van PostNL, vervolgens moet een verzendlabel worden geprint en op het pakket worden geplakt. ,,Als het verzendlabel wordt gescand, gaat direct een vak in de automaat open.‘’

Geen brievenbus

Veel pakketautomaten zijn ook uitgerust met een brievenbus, maar dat is in Hardinxveld niet het geval. In heel de regio zijn door PostNL juist brievenbussen weggehaald. Dat leverde het bedrijf afgelopen zomer veel kritiek op. Ook in Hardinxveld verdwenen zes 'oranje bussen'.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Hardinxveld-Giessendam en omstreken? Schrijf je hier in!