Zonnepanelen in Geldermalsen.
Volledig scherm
Zonnepanelen in Geldermalsen. © Raphael Drent

Energieadviseur: ‘Panelen op weiland niet per definitie uitsluiten’

Landbouwgrond per definitie uitsluiten voor het installeren van zonnepanelen, is voorbarig. Dat zegt directeur Gerlach Velthoven van Energie Samen Rivierenland.

Velthoven reageert daarmee op de Gelderse gedeputeerde Peter Drenth (Landbouw), die recent in vakblad Boerderij zei dat er 'op korte termijn een stokje wordt gestoken' voor het plaatsen van zonnepanelen op weilanden. Dat zou volgens hem zonde zijn van vruchtbare landbouwgrond. Zuid-Holland deelt dat standpunt.

Wil Gelderland echter aan haar doelen halen als het om energiebesparing gaat, dan is het niet haalbaar om landbouwgrond per definitie af te wijzen, zegt Gerlach Velthoven. Hij is directeur van Energie Samen Rivierenland in Culemborg. Dat is een samenwerkingsverband tussen bedrijven en instellingen uit de regio. Gezamenlijk werken zij in Energie Samen Rivierenland aan het doel ‘in 2050 CO2-neutraal zijn.’ West Betuwe heeft als gemeente de ambitie om in 2030 klimaatneutraal te zijn.

Regionaal of lokaal: die ambities worden niet gehaald als er niet veel meer zonnepanelen bijkomen, stelt Velthoven. ,,'Geen zonneweides op landbouwgrond’, dat is een uitspraak die je niet waar kunt maken. Om de afgesproken doelen te halen zijn afwegingen nodig. Waar je ook zonnepanelen plaatst: iedere plek heeft voor- en nadelen.’’

Quote

'Geen zonnewei­des op landbouwgrond’, dat is een uitspraak die je niet waar kunt maken

Gerlach Velthoven

Daken

Velthoven verwijst naar de ‘zonneladder’ van de Gelderse Natuur en Milieufederatie (GNMF). Die maakt onderscheid tussen locaties waar zonnepanelen het best geplaatst kunnen worden. Daken staan bovenaan als geschikte locatie, landbouwgrond onderaan.

Velthoven: ,,Er zijn veel meer zonnepanelen nodig dan er beschikbare locaties zijn. De provincie is al goed bezig door geld beschikbaar te stellen voor zonnepanelen op bedrijfsdaken. Natuurlijk is dat beter dan op landbouwgrond. Maar als je goed gaat rekenen is het gebruik van landbouwgrond, met een agrarische bestemming, onvermijdelijk. Je zult dus steeds de afweging moeten blijven maken. Welke plekken kun je opofferen? Ik ga er graag met de gedeputeerde over in discussie.’’

Ook elders in Gelderland is gereageerd op de uitspraken gedeputeerde Drenth. ,,Zonder inzet van landbouwgrond redden we het nooit in de Achterhoek’’, zegt wethouder Tineke Zomer van de gemeente Winterswijk. Zij benadrukt dat grond een agrarische bestemming kan houden en de panelen er bovendien tijdelijk staan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!