De cocaïne zat verstopt tussen een lading bevroren vis.
Volledig scherm
De cocaïne zat verstopt tussen een lading bevroren vis. © Landelijk Parket

Eis van 9 jaar tegen Gorcumer die wordt verdacht van cocaïnesmokkel in bevroren vis

Tegen de 31-jarige H.Z. (31) uit Gorinchem is een gevangenisstraf geëist van negen jaar voor de smokkel van ruim 1100 kilo cocaïne. De enorme partij harddrugs met een straatwaarde van 22 miljoen euro werd na een tip van de Amerikaanse autoriteiten in juli vorig jaar aangetroffen in de Rotterdamse haven in een container met ingevroren vis.

De partij drugs werd door de politie gevolgd. De container, waar de politie de meeste drugs al had uitgehaald, werd bezorgd bij een loods in Zaandam. De loods was gehuurd door Z.. Met nog vijf verdachten was hij in de loods bezig met hamers, beitels, watertanks en een –pomp om de coke uit de vis te halen

Tegen de vijf medeverdachten, onder wie een Amerikaan en drie Albanezen, eiste de officier van justitie 6 jaar cel. De hoofdverdachte, een 49-jarige man uit Den Haag, hoorde een celstraf van 10 jaar eisen. Alle verdachten ontkennen. 

De in beslag genomen cocaïne en chemicaliën zijn na de vondst vernietigd. De vissen waarin geen cocaïne was verwerkt, hebben een nieuwe bestemming gekregen: ze hebben gediend als voer voor pinguïns, dolfijnen en zeehonden in dierentuinen. 

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!