Foto ter illustratie.
Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Een op de twaalf Gorcumse kinderen groeit op in armoede

Van alle Gorcumse kinderen woont 8,8 procent in een gezin met een inkomen onder de lage-inkomensgrens. Over het hele land genomen ligt het gemiddelde op 8 procent.

Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek. In andere gemeenten in de regio is het percentage een stuk lager. Met name in Molenlanden en Hardinxveld-Giessendam, waar iets meer dan drie procent onder de inkomensgrens leeft. In Altena is dat 4,5 procent en in Vijfheerenlanden 6,2.

Volgens het CBS is het risico op armoede vijf keer zo hoog in een eenoudergezin. Een kwart van al die gezinnen had met risico op armoede te maken. Voor alleenstaanden ligt de lage-inkomensgrens op een besteedbaar inkomen van 1060 euro per maand, voor een stel op 1460 euro en voor een stel met twee kinderen op 2000 euro per maand.

De term armoederisico wordt gebruikt omdat armoede een subjectief begrip is, legt het CBS uit. ,,De een kan beter uitkomen met een laag inkomen dan de ander.’’

Vakantie

Van de gezinnen met een laag inkomen zegt meer dan de helft niet jaarlijks op vakantie te kunnen. In andere inkomensgroepen is dat tien procent. Ook het regelmatig kopen van nieuwe kleren is voor arme gezinnen lastig.

Het bureau constateert dat de armoede al drie jaar gelijk blijft, ondanks de aanhoudende economische groei. Rotterdam heeft de twijfelachtige eer landelijk koploper te zijn met het hoogste percentage arme gezinnen: ruim 17,5 procent. In het Gelderse Rozendaal was het percentage met 1,6 procent het laagst.

Hoe zit het in jouw gemeente? Bekijk het hieronder op de kaart.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Gorinchem en omstreken? Schrijf je hier in!